Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA má svoj tok na informácie. Podľa Čižnára sa k ním dostávajú tí, čo by nemali
Zdielať na

NAKA má svoj tok na informácie. Podľa Čižnára sa k ním dostávajú tí, čo by nemali

BRATISLAVA / Zdá sa, že medzi šéfom prokuratúry a odchádzajúcim šéfom polície to poriadne vrie. Svedčí o tom nedávna slovná prestrelka. Prostredníctvom médií si Jaromír Čižnár a Tibor Gašpar vymenili názory na zdieľanie informácií z citlivých prípadov s vysokými policajnými funkcionármi.

 "Ak sa dostávajú k informáciám, tak sa k nim dostávajú v rozpore so zákonom," Takto okomentoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár novinársku otázku, či by mali mať prístup k citlivým a dôverným informáciám najvyšší policajní funkcionári. Odôvodňuje to tým, že nie sú oficiálnymi vyšetrovacími orgánmi. "Keby to bolo normálne, tak sa o tom ani nemusíme baviť. Lebo to nie že, či je to možné. To by tak nemalo byť. Oni nie sú orgán činný v trestnom konaní," dodal. 

Na Národnej kriminálnej agentúre, pritom už niekoľko rokov funguje systém, prostredníctvom ktorého si policajti  odovzdávajú informácie. Takzvaný NAKA Tok. Generálny prokurátor tento spôsob narábania s citlivými údajmi otvorene kritizuje. "Aké tam toky fungujú. Ja hovorím, že zbytočné toky tam fungujú niekde. Volá sa to nejako. Je to vlastne systém varovania," skritizoval Čižnár. Na jeho vyjadrenie reagoval aj odchádzajúci šéf polície "Takéto vyjadrenia o nejakom varovnom systéme vychádzajú len z neznalosti,"  poznamenal Tibor Gašpar.

Pre televíziu JOJ aj ďalej reagoval ešte dosluhujúci policajný prezident, Tibor Gašpar. Tvrdí, že on do tohto systému prístup nemá a nikdy v ňom žiadne informácie nehľadal. "Nikdy sa nestalo, aby som si ja čítal konkrétny vyšetrovací spis. Za tých 6 rokov čo som policajný prezident, ale ani ako riaditeľ Úradu boja proti korupcii," povedal pre TV JOJ Gašpar.

Podľa Gašpara existujú "čierne ovce"

Taktiež dodal, že prístup do spisu má jedine vyšetrovateľ a jeho priamy nadriadený, ktorý ho môže skontrolovať. Aj ten však má v ďalšom slede svojho nadriadeného. A tak sa k nadriadeným môžu tajné informácie dostávať aj tak. "Absolútne vylúčiť to nevieme. Vždy sa objaví nejaká čierna ovca, ktorá môže komunikovať s osobami z prostredia. Ale napríklad policajti prichádzajúci na NAKA prechádzajú detektorom lži, s otázkou, či niekedy odovzdávali informácie nepovolaným osobám "  pokračoval, a taktiež sa vyjadril aj k významu toku NAKA. "NAKA tok je zbytočne démonizovaný. Je to zber informácií, v operatívnej, trestnopravnej rovine, slúži k tomu, aby nebola duplicita v konaní na rôznych útvaroch," dodal s tým, že odmieta zneužívanie systému. Hovorí, že je certifikovaný na narábanie s tajnými informáciami. Generálnemu prokurátorovi odkazuje, že ak má podozrenia, nech s nimi zákonne naloží. 

Pozrite si archívnu reportáž o tom ako NAKA zasahovala proti extrémistom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy