Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Polícia vyvracia tvrdenie, že na Slovensko príde 11 000 migrantov
Zdielať na

Polícia vyvracia tvrdenie, že na Slovensko príde 11 000 migrantov

BRATISLAVA / Polícia vyvracia tvrdenia šíriace sa na sociálnych sieťach, že prvého júla má na Slovensko prísť 11 000 migrantov. Na sociálnej sieti v rámci kampane "Polícia proti hoaxom" Policajný zbor konštatuje, že rozširované tvrdenie súvisí pravdepodobne s Marakéšskou deklaráciou.

Slovensko podpísalo dohodu, že v lete prijme 11 tisíc utečencov z Afriky. A k tomu dostanú vreckové 800 eur. Táto správa sa šíri sociálnymi sieťami rýchlosťou blesku a zdieľajú ju tisíce ľudí. Ide o hoax, teda o falošnú správu. Slovensko nepodpísalo žiadnu dohodu o prijatí tisícov utečencov z Afriky.

Dokument má byť podpísaný v Monaku, hovorí o 11 000 Afričanoch s vreckovým 800 eur. A k tomu ešte koluje aj dokument, kde Slovensko figuruje medzi podpísanými krajinami. K tomu sa navyše píše, že iba Maďarsko to nepodpísalo. Takže, ak si do rozmeníme na drobné - v čase, kedy to mal akože premiér Pellegrini podpísať, bol na východe Slovenska. Nič sa nekonalo v Monaku, ale zamieňaná konferencia sa odohrala v Maroku. Nešlo o Európsky parlament, ale o konferenciu medzi Európou a Afrikou.

A na nej sa iba podpísala deklarácia, aby sa migrácii venovala zvýšená pozornosť. "Marakéšska politická deklarácia je súčasťou takzvaného rabatského procesu, v ktorom Slovensko zatiaľ nebolo príliš aktívne aj preto, že sa týkalo riešenia migrácie na západostredomorskej trase, aj preto sa tam nezúčastnilo Slovensko, čiže sme nič nepodpisovali, ani sa nezaväzovali, ani to nie je právne záväzný dokument," informuje hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček. 

Spomínaný hoax napriek tomu spôsobil zahltenie schránok niektorých europoslancov, politikov a úradníkov. "Chodia aj nám ako poslancom Európskeho parlamentu rôzne výhražné, alebo také znepokojujúce e-maily týkajúce sa migrantov, ale chcem všetkých ubezpečiť, že nie je to pravda," povedala europoslankyňa Monika Smolková. "Žiadne prerozdeľovacie nové mechanizmy neboli schvaľované v Bruseli a už vôbec nie na pôde Európskeho parlamentu," dodáva europoslanec Miroslav Mikolášik.

Aká je teda reálna situácia. Podľa údajov za minulý rok na Slovensku žilo vyše 100 tisíc cudzincov s povolením na pobyt a polovica z nich pochádzala z krajín Európskej únie.

"V roku 2017 požiadalo na Slovensku o azyl 166 ľudí, pričom udelených bolo 29 azylov a 25 bolo udelených doplnkových ochrán. To je vlastne medzinárodná ochrana na istú dobu, spravidla na rok, a potom sa môže predĺžiť na ďalšie roky," uviedla Zuzana Vatráľová z organizácie pre migráciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy