Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zákon Zviera nie je vec spustil rozruch. Podľa poslanca Simona prekračuje hranice
Zdielať na

Zákon Zviera nie je vec spustil rozruch. Podľa poslanca Simona prekračuje hranice

BRATISLAVA / Na parlamentnom Výbore pre pôdohospodárstvo bolo rušno. Príčinou bol zákon známy ako Zviera nie je vec. Podľa exministra Simona pri zvieratách ideme ďaleko nad rámec, pritom nevieme dostatočne pomôcť týraným ženám a deťom. Napriek tvrdej výmene názorov nakoniec zákon výborom prešiel.

"Zákon na výbore predkladal štátny tajomník Gabriel Čičaj, ktorý musel celý čas odrážať útoky, ale nakoniec to ustal," uviedla zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Najostrejšie proti tomuto zákonu vystúpil bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, terajší nezávislý poslanec. Tvrdí, že niektoré opatrenia z neho vyplývajúce sú napríklad aj v rozpore z ústavou. Zvieracia ombudsmanka to ale odsúdila. "Bohužiaľ s viacerými argumentami sme sa nemohli stotožniť. Považujeme za smutné, že po takej dlhej praxi v rezorte si osvojil takéto názory," dodala Stanová. 

Exminister si za názormi, ktoré prezentoval na výbore, stojí aj dnes. "Tento zákon vytvára absolútne zbytočné zbytočnosti. Zavádza nebezpečný precedens, rozširuje okruh ľudí, ktorí majú vstúpiť do bytu," uviedol uviedol bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Podľa neho je to v návrhu novely až v takej miere, že veterinár môže požiadať obyvateľa o legitimáciu. Ak odmietne, môže mu dať pokutu 300 eur. "Domov a sloboda je garantovaná ústavou a tú môže porušiť len policajt, za istých podmienok. A teraz týmto zákonom sa chce zaviesť, že aj veterinár môže vstúpiť do bytu," reagoval Simon. "Nerozumieme tomuto argumentu, pretože v tom prípade by sme nemohli prijímať žiadne zákony. Stagnovali by sme v každej jednej oblasti," povedala ombudsmanka Stanová. 

Je zviera vec alebo cítiaca bytosť?

Exminister tiež tvrdí, že z tejto novely vypadla dosť zásadná vec. "V zákone je napísané, že zviera je cítiaca bytosť, na ktorú sa pozerá ako na hnuteľnú vec. Teda zviera naďalej zostáva aj v tomto zákone v kategórii veci," uviedol Simon. Rozhodujúce je stanovisko rezortu pôdohospodárstva ako predkladateľa novely. "Stále platí pôvodný návrh ministerstva a teda ten, v ktorom sa hovorí, že zviera už viac nebude definované ako vec," povedala Zuzana Peiger Ačjaková z komunikačného oddelenia ministerstva pôdohospodárstva. 

"Sme asi jediná krajina v rámci širokej v rámci širokej Európy, kde sa táto preambula Európskeho dohovoru neprijala. Čo je absurdné. Je nevyhnutné, aby sa politici postavili za takýto princíp," uviedla Stanová. To, že k týraniu zvierat reálne dochádza potvrdzujú aj štatistiky polície a rezortu spravodlivosti. "Vlani sme zistili 21 prípadov týrania zvierat. Pričom viac ako 33 percent z nich sme objasnili," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. "Za minulý rok bolo v tejto súvislosti odsúdených deväť osôb. Dve osoby na verejnoprospešné práce a siedmi obišli s podmienečným trestom," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy