Oblačno
20°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Ak sa nestane zázrak, skončí s deťmi na ulici. Mesto jej pomôcť nevie
Zdielať na

Ak sa nestane zázrak, skončí s deťmi na ulici. Mesto jej pomôcť nevie

PREŠOV / Pred mestským úradom v Prešove v piatok s transparentom v ruke a pri detskom kočíku stála mladá mamička. Dohnala ju k tomu zúfalá situácia. Hrozí jej, že príde o strechu nad hlavou. Doteraz sa pretĺkala z podnájmu do podnájmu a po rôznych krízových centrách. Jej prípad poukazuje aj na problém nájomných či sociálnych bytov.

"Do 15.mája nás požiadala majiteľka, aby sme opustili byt," tvrdí Ľudmila, ktorá to v živote jednoduché nemá. Jej jediným potešením sú jej deti. Nežije ani s jedným otcom svojich detí, na všetko je sama. Prvýkrát žiadosť o byt podala pred viac ako 10 rokmi. Doteraz nemá nič trvalé a na život v podnájme jednoducho nemá peniaze. "Materská a rodičovský, to je 230 plus 70 eur," priznáva celý svoj príjem.

Mladej matke po rôznych peripetiách reálne hrozí, že už o dva týždne nebude mať kde bývať. Dnes sa preto zúfalá vybrala na prechádzku do mesta. S deťmi, ale aj s transparentom v ruke: "Moja situácia ma k tomu dohnala." Zatiaľ je v podnájme, ktorý jej zaplatil neznámy človek. Ten sa nad ňou zľutoval. teraz musí odísť aj z podnájmu. Bezradná prišla takto pýtať o pomoc pred mestský úrad. Mesto sa ale bráni, že mladej mamičke už neraz pomohlo. Pred štyrmi rokmi jej poskytlo bývanie, ona z neho ale zutekala. "Dali nám jednu takú maličkú izbičku, kde sme boli medzi asociálmi," opisuje situáciu Ľudmila.

"Bola ubytovaná aj v iných zariadeniach. Máme informácie, že zo všetkých musela odísť pre určité nezhody," potvrdil Štefan Kužma, viceprimátor Prešova. Nájomné a sociálne byty sú podobne ako v iných mestách nedostatkovým tovarom. Nové sa jednoducho roky nestavali. Vždy je ich k dispozícii len zopár, keď sa uvoľnia. O tom, kto v nich bude bývať v Prešove rozhoduje komisia a žrebovanie: "Lebo niekedy niekto urobí väčší krik, ale iní, ktorí sú ticho majú aj nie tri , ale aj štyri-päť detí a sú v podobnej situácii. Takéto prípady tu máme," potvrdil viceprimátor.

"Je to smutné, že sa nič nestavia a nič sa s tým nerobí," hovorí Ľudmila. "Aj my máme deti, chodia z bytu do bytu, do podnájmu, lebo také sociálne byty nie sú," tvrdí obyvateľka Prešova.

Ľudmila podala ďalšiu žiadosť o pridelenie bytu. Ak bude žrebovanie, rozhodne o tom vyššia moc. Dnes už je ochotná ísť aj medzi asociálov, len aby neskončila na ulici. Napriek neľahkému osudu sa snaží zachovať si chladnú hlavu najmä kvôli deťom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy