Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matky na materskej a migranti môžu byť riešením krízy, tvrdí Európska komisia
Zdielať na

Matky na materskej a migranti môžu byť riešením krízy, tvrdí Európska komisia

BRATISLAVA / Slovenské firmy už musia odmietať zákazky. Môže to mať negatívny dopad na výkon našej ekonomiky v budúcnosti. Je za tým nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Na pôde zastúpenia Európskej komisie riešili tento pálčivý problém všetci, ktorí majú do toho čo povedať. Riešením môže byť zamestnávanie migrantov, ale aj väčšia integrácia matiek na materskej.

Na jednej strane Slovensko láme rekordy v zamestnanosti. na druhej strane je už istý čas stav na trhu práce alarmujúci: "Až polovica firiem hľadá zamestnancov v cudzine. Zlá správa je, že až 38 percent firiem, kvôli tomu, že nemajú pracovníkov, už odmieta zákazky," tvrdí Peter Goliaš, riaditeľ Ineko.

Podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie v spolupráci s Inštitútom Ineko chýba zamestnávateľom najviac ľudí v platovej skupine od 500 do 800 eur. A potom v hladine od 800 do 1200 eur. Z krátkodobého hľadiska firmy nevidia iné východisko ako obsadiť tieto pozície cudzincami. Odporúča nám to aj Európska komisia. "Neumožniť príchod ľudí z tretích krajín by mohlo znamenať, že stratíte príležitosti na rast," tvrdí Barbara Kauffman, riaditeľka Generálneho riaditeľstva pre zamestnanosť EK.

Ako pri mnohých iných veciach Slovensko rieši tento problém až keď je viac ako horúci. Na druhej strane firmy hovoria, keď už meškáme, tak sa aspoň poučme z chýb krajín ostatných krajín. "By sme sa skutočne mohli orientovať na tzv. inteligentnú imigráciu, to znamená vybrať si, koho potrebujeme," vysvetľuje Mário Lelovský, viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov.

​Ministerstvo chystá zmeny, ktoré začnú platiť postupne do pol roka. V okresoch pod 5% nezamestnanosťou budú môcť zamestnávatelia nedostatkové profesie obsadzovať rýchlejšie. "Zamestnávateľ bude môcť do výšky 30% svojich všetkých kmeňových zamestnancov prijímať pracovníkov z tretích krajín. V tých nedostatkových profesiách zrýchlenou formou," hovorí Marián Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce.

Naďalej však platí, že Slovensko má armádu nezamestnaných a ľudí, ktorí by sa dali využiť. "Pripravujeme množstvo rekvalifikačných kurzov pre viac ako 60 000 ľudí, tak aby sme im boli schopní pripraviť kvalifikovanú pracovnú silu Slovákov," dodáva Valentovič.

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy