Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Len 16- ročné dievča si prešlo mučeníctvom, cirkev začala proces blahorečenia
Zdielať na

Len 16- ročné dievča si prešlo mučeníctvom, cirkev začala proces blahorečenia

VYSOKÁ NAD UHOM / Cirkev nedávno oficiálne uznala mučeníctvo 16 ročnej Anny Kolesárovej z Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Spustilo to prípravy na proces blahorečenia, ktorého súčasťou bolo aj piatkové otvorenie hrobu mladého dievčaťa.

Cirkev pristupovala k exhumácii pozostatkov dievčaťa s veľkými obavami.  nikto totiž netušil v akom stave sa budú nachádzať. Písal sa rok 1944. Šestnásťročnej Anne sa začal vyhrážať ruský vojak so samopalom v ruke. Ak sa mu neoddá tak ju zastrelí. 

Dievča sa ani pod hrozbou nepodvolilo, vojak jej ešte pred smrťou povolil rozlúčku s otcom. "Zbohom apočko, sadla si mu potom na kolená a on ju zastrelil. Zomrela na otcových kolenách," porozprávala príbuzná zastrelenej.  Anna odpočívala v hrobe medzi svojimi rodičmi. Nález a potvrdenie jej pozostatkov, je pre cirkev významnou udalosťou a dobrou správou. "Jednoducho ľudsky by som povedal, koho život stál za to. A kto nám môže ísť so svojím životom ako príklad," vyjadril sa pomocný biskup z Košickej arcidiecézy Marek Forgáč. "Na hrobe je napísané radšej smrť ako hriech," dodal otec Pavol Hudák. 

Pozostatky dievčaťa sa teraz podrobia expertíze a konzervovaniu. Cirkev relikvie po prvý krát ukáže verejnosti na slávnosti procesu blahorečenia 1. septembra v Košiciach. Podľa  odhadov biskupa Forgáča, očakávajú až 30 tisíc ľudí. Relikvie blahorečenej potom uložia v košickej katedrále. Časť z nich sa ale vráti do rodnej obce a ďalšie zrejme odídu do sveta. 

Pozrite si archívnu reportáž o archeologickom náleze na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy