Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zástupca vlastníkov bytov tvrdí, že sa stretol s korupciou
Zdielať na

Zástupca vlastníkov bytov tvrdí, že sa stretol s korupciou

BRATISLAVA / Pred novinárov sa postavil zástupca vlastníkov pôdy na strednom Slovensku Daniel Štubňa. Tvrdí, že sa osobne stretol s korupciou a výpalníctvom pre pozemky v poľovnom revíri Teplá Voda v obci Pukanec. Podľa jeho tvrdení mu dohodár zo Slovenského pozemkového fondu povedal, že ak chce revír, mal by platiť.

Najprv novinárom vysvetľoval, čo sa dialo, keď chcel zorganizovať stretnutie vlastníkov pozemkov. Na to, aby bolo uznášaniaschopné, bola nutná aj účasť zástupcu Slovenského pozemkového fondu. Ale o poľovnícky revír mal vraj záujem aj niekto iný a oslovil ho priamo takzvaný dohodár z fondu.

"Povedal mi, že ten problém spočíva v tom, že tá iná organizácia ponúka za tento revír úplatok 25 tisíc eur. Beriem to ako výpalníctvo," uviedol zástupca vlastníkov pôdy Daniel Štubňa. Dotknutý poľovník opakovane uviedol, že k tomu čo hovorí, má aj relevantné dôkazy.

O dva dni prišla podľa Daniela Štubňu ďalšia ponuka, ale už aj s vyhrážkou, že ak na ňu nepristúpi, na schôdzu nepríde pozemkový fond, v dôsledku čoho nebude uznášaniaschopná.

"Na základe žiadosti o spoluzvolanie schôdze so Slovenským pozemkovým fondom na uznanie revíru v našom katastri ma nakontaktovala osoba blízka pánovi Kvietikovi," pokračuje Štubňa. Ten sa voči vyjadreniam Štubňu ohradil.

"Ako fyzická osoba som šokovaný a pobúrený, že sa ma skupina osôb vystupujúca pod značkou politickej strany snaží vmanipulovať do vymyslených mediálnych konštrukcií. Osobu, ktorá sa ma dnes snažila verejne znemožniť a kriminalizovať, som nestretol a nepoznám," stojí v stanovisku finančníka Martina Kvietika.

Po skončení tlačovej besedy sa Štubňa vybral najskôr na pozemkový fond, na ktorom už vraj upozorňoval na korupciu samotnú generálnu riaditeľku.Chcel sa jej opýtať, prečo na utorkové zhromaždenie nikto z fondu neprišiel.

"Dôvodom bolo, že mu pred termínom zhromaždenia boli doručené podnety obce Pukanec a ďalšej fyzickej osoby, ktoré spochybnili oprávnenie p. Štubňu, konať v ich mene na predmetnom zhromaždení," tvrdí hovorca Slovenského pozemkového fondu Martin Kormoš.

Priamo z fondu sa Štubňa vybral podať aj trestné oznámenie. "V uvedenej veci Národná protikorupčná jednotka NAKA preveruje medializované informácie ako podozrenie z korupčnej trestnej činnosti," informuje hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. 

Finančník Martin Kvietik sa rozhodol taktiež podať trestné oznámenie. "Dôrazne odmietam akékoľvek spájanie svojej osoby s nezákonným konaním," povedal finančný Kvietik.

Štubňa tiež kritizoval ministerku Matečnú za to, že vymenovala generálnu riaditeľku Slovenského pozemkového fondu napriek tomu, že Šklíbovú a jej firmy preverovali v súvislosti s eurofondami.

V tejto veci sme chceli osloviť aj ministerku Gabrielu Matečnú. A to na úrade vlády, aj na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Ani na jednom mieste sme ju ale nenašli. Dôvodom má byť jej cesta na východ za farmármi.

"Ak má dôkazy, ak sa naozaj ukáže, že sú dôkazy relevantné, tak samozrejme ministerstvo bude konať," povedal hovorca ministerky Michal Feik. 

Slovensko patrí k najbezpečnejším krajinám, problémom je korupcia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy