Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tajná fabrika na výrobu vakcín v Malackách je dnes nadbytočným majetkom štátu
Zdielať na

Tajná fabrika na výrobu vakcín v Malackách je dnes nadbytočným majetkom štátu

BRATISLAVA / Prísne tajná fabrika na výrobu vakcín v Malackách, ktorá mala Slovensku v prípade pandémií zabezpečiť samostatnosť pri dostupnosti dôležitých očkovacích látok, je dnes nadbytočným majetkom štátu.

Štátne hmotné rezervy hľadajú na budovu, ktorá zhltla investíciu vo výške 20 miliónov eur, vhodného kupca. "Ponuka na prevod správy prebytočného nehnuteľného majetku štátu bude zverejnená v registri ponúkaného majetku štátu na webovej stránke Ministerstva financií SR," povedala Lenka Šramková, hovorkyňa ÚVZ SR.

​Najskôr to bolo obrovské tajomstvo. Neskôr obrovský trapas. Ešte v máji v roku 2012 úrady tajili, čo presne v Malackách budujú a o fabrike na výrobu vakcín špekulovali len niekoľkí novinári. Hlavne o tom, či nám takúto fabriku treba. O tri mesiace neskôr bol veľký projekt v Malackách dostavaný, no keď stíchol stavebný ruch, pracovný ruch už nenastal.

Druhého augusta 2012 vláda projekt fabriky na výrobu vakcín definitívne stopla a začali sa hľadať vinníci. Ministerstvo zdravotníctva vtedy dalo pokyn, aby sa štátne hmotné rezervy o projekt postarali a zakonzervovali ho tak, aby bolo možné zariadenie využívať neskôr. Keďže sa nepodarilo nájsť žiadnu spoločnosť, ktorá by v Malackách chcela vyrábať vakcíny, pre halu hľadali iné využitie. Podľa stanoviska, ktoré zaslali TV JOJ, rokovali s viacerými farmaceutickými firmami, aj Slovenskou akadémiou vied.

Bezúspešne. Po šiestich rokoch ju teda Správa štátnych hmotných rezerv ponúka ďalej. "Ak niektorý správca štátu prejaví záujem o ponúkaný prebytočný nehnuteľný majetok štátu, správcovia majetku štátu uzavrú zmluvu o prevode správy. Ak sa ale prebytočný majetok neprevedie do správy iného správcu majetku štátu, ponúkneme ho v ponukovom konaní, alebo elektronickej aukcii na predaj fyzickým a právnickým osobám," dodáva Šrámková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy