Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Peľová sezóna začala rekordne skoro. Alergikov čakajú náročné týždne
Zdielať na

Peľová sezóna začala rekordne skoro. Alergikov čakajú náročné týždne

BRATISLAVA / Alergici tento rok začali trpieť podstatne skôr, ako po minulé roky a peľové kalendáre, ktoré sú dostupné na internete, absolútne neplatia. Extrémne rýchly nástup vysokých teplôt spôsobil, že Úrady verejného zdravotníctva začali monitorovať peľovú situáciu už pred siedmimi týždňami a postupne už dosahuje vrchol. Kvitnutie stromov, kríkov a tráv sa posunulo až o štyri týždne dopredu.

Netypické je to, že do kvetu už postupne idú aj trávy, ktoré majú mať svoju sezónu o niekoľko týždňov. "Tá jar sa scvrkla do štyroch až šiestich týždňov, všetko to zakvitlo, sme prekvapení aj z toho, že aj púpava je už v kvete a začína odkvitať," povedal záhradný realizátor František Laššák. 

"Trávy, najmä lúčne, o chvíľu začnú aj okrasné. Veľmi nezvyčajné je aj to, že aj topole," povedal záhradný realizátor Martin Čurda.

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva sú momentálne najvyššie koncentrácie peľov brezy, hrabu, tisovitých stromov, ale aj chmeľ, spomínaný topoľ, vŕba a brest. Alergia nie je choroba, ktorú si so sebou nesieme celý život. Objaviť sa môže pokojne aj v dospelom veku úplne bez varovania.

Hoci je pravda, že alergologické ambulancie sú momentálne extrémne plné, pri akútnych stavoch stačí navštíviť všeobecného lekára. Testy o akú konkrétnu alergiu ide, sa robia vždy mimo sezónu, teda až na jeseň. Dobrou správou je, že akútne príznaky nádchy dnes už lekári môžu zmierniť aj špeciálnym očkovaním, to sa ale musí stihnúť v zime.

Ak už tento problém máte, je dôležité pravidelne užívať lieky a dávať si pozor aj pri konzumácii určitých potravín.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy