Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V priebehu niekoľkých rokov sa začali strácať prechodné obdobia. Jar a jeseň sa vytrácajú
Zdielať na

V priebehu niekoľkých rokov sa začali strácať prechodné obdobia. Jar a jeseň sa vytrácajú

BRATISLAVA / Počasie u nás, ale aj vo svete, vie byť poriadne divoké. Ako ľudia planétu svojimi činmi meníme a niekde sa to prejaviť predsa len musí. Aj preto si každý rok pripomíname Deň Zeme, ktorý je 22. apríla. Ten tohtoročný sa niesol v znamení plastov.

Deň Zeme v roku 2018 sa niesol v znamení plastov, a to preto, že je ich v súčasnosti veľa všade, kam sa pozrieme. V súvislosti s tým sa konalo viacero sprievodných akcií. "Ich cieľom bolo ukázať, že plastov máme veľa a stále ich produkujeme, zhromažďujeme a príroda tým trpí," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

"Darmo môžu odborníci burcovať verejnosť, že treba chrániť stromy alebo ich ísť sadiť, že treba, aby zeleného bolo viac alebo že treba zadržiavať vodu v prírode, keď tí, ktorí to majú reálne v moci odvolávajú svoje podpisy ako napríklad USA pod Parížskou dohodou," dodala Jarošová. 

Počasie na Slovensku sa mení

Veľmi rýchlo sme si zvykli na to, že sa letné teploty posunuli nad 30 stupňov Celzia. Pritom len pár desiatok rokov predtým sa teploty v lete štandardne pohybovali medzi 24 až 28 stupňami. "Mažú sa prechodové ročné obdobia. Je to ako keby razantnejší skok z jedného ročného obdobia do druhého," povedala Mirka Jarošová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy