Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bardejovská nemocnica je krok od úplnej sebestačnosti. Má vlastnú elektráreň
Zdielať na

Bardejovská nemocnica je krok od úplnej sebestačnosti. Má vlastnú elektráreň

BARDEJOV / Bardejovská nemocnica, ktorá má ako zdroj vody až tri studne, sa ešte viac priblížila k úplnej sebestačnosti. V prevádzke má aj vlastnú elektráreň i práčovňu. Ide o investíciu za takmer 700 000 eur, ale nemocnica nezaplatí ani euro vopred. Dodávateľ technológie garantuje, že všetko splatí z úspor za 10 rokov.

Novinkou v bardejovskej nemocnici je malá ale vlastná fotovoltaická elektráreň. Po verejnom obstarávaní sa pustili do projektu takzvanej garantovanej energetickej služby. Súčasťou celého projektu je aj nová práčovňa. Moderné a šetrnejšie práčky sú tiež dôležitým predpokladom k celkovej úspore. Denne tu dezinfikujú, vyperú, či vyžehlia i tonu bielizne. 

Nové stroje sú nielen ekonomicky výhodné, ale aj praktické. Pri porovnaní spotreby elektriny a vody, v tomto prípade pary, dochádza k úspore 15 až 20 percent energií. "Poznatky ktoré máme aj z ministerstva sú zhruba 0,85 až jedno euro za kilo suchého prádla," uviedol riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko. Také sú priemerné náklady slovenských nemocníc na pranie bielizne. V Bardejove sa úspory aj vďaka novej technológii dostali na 60 centov.

Nemocnica to všetko získala od dodávateľa bez nutnosti veľkej investície či úverov. "Za 10 rokov na tom ušetríme a tým to budeme splácať," povedal Petko. Ide o garantovanú službu. Ak sa úsporu nepodarí docieliť, ostane to na pleciach dodávateľa. "V prípade, že šetrenie bude väčšie, tak zisk budeme deliť napoly," dodal Petko. "Bodaj by všetky nemocnice na Slovensku fungovali tak ako bardejovská nemocnica," povedal generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva Jozef Ráž. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy