Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Slovensku máme ohrozený unikát, ktorý sa neustále rozrastá. Zubor ale môže byť veľmi nebezpečný
Zdielať na

Na Slovensku máme ohrozený unikát, ktorý sa neustále rozrastá. Zubor ale môže byť veľmi nebezpečný

POLONINY / Po celom svete je ich iba tritisíc a patria medzi ohrozený druh. Slovensko sa však nimi môže pochváliť v Národnom parku Poloniny. Je to totiž jediné miesto u nás, kde čriedy zubrov hrivnatých žijú. Mometnálne máme na severo-východe krajiny asi 30 jedincov. Čriedy sa však rozrastajú. A podľa štátnej ochrany prírody preto bude potrebné zubrov postupne rozvážať aj do iných častí Slovenska.

Za obcou Hostovice si čriedu zubrov môžete odfotiť priamo z auta. "Na svete žije len 3 tisíc jedincov zubra, pričom takých levov sa odhaduje okolo 200 tisíc. Čiže podľa mňa je tu malý priestor na to, aby sme pristupovali k redukcii tohto druhu, keď je prakticky ohrozený," hovorí Mário Perinaj, riaditeľ správy Národného parku Poloniny.

Reštitúcia zubra hrivnatého sa na Slovensku začala zhruba pred 14 rokmi. Prvých piatich zubrov priviezli vtedy na územie bývalej obce Ruské. Neskôr tam vypustili ďalších štyroch. "Zubry sa vyskytovali už predtým v tomto území, nie historicky ale aktuálne. Túto populáciu sme posilnili jedincami zo zoologických záhrad z celej Európy," tvrdí Perinaj. "Jeho prítomnosť v tejto oblasti má svoj význam, avšak iba v rámci normovaných stavov, kedy zubor nebude spôsobovať nejaké väčšie škody na ekosystéme." dodáva Róbert Latta, zástupca urbárskych spoločností.

"Je to ohryz kôry, terminálnych púčikov, dosť vedia poškodiť aj ovocné stromy, ktoré sú v intravilánoch vysťahovaných obcí," vysvetľuje Perinaj. Každý subjekt má však zo zákona nárok na náhradu škody spôsobenú chráneným živočíchom: "Všetky subjekty, ktoré podali žiadosť o náhradu tak peniaze mi boli uhradené."

Hoci je zubor plachý, v bývalej obci Ruské bol pred zhruba ôsmimi rokmi zaznamenaný prípad, kedy zaútočil na človeka. Napadnutý muž vtedy skončil so zraneniami v nemocnici. "Zobral ma na nohu, na stehná a vyhodil ma hore do vzduchu," opísal napadnutý muž, Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK dodáva: "Na tom mieste, kde teraz natáčame sa pohybujú zubry spolu s dobytkom, oni chodia po družstve, môže sa stať, že ošetrovateľ sa potkne a ten zubor je úplne hlúpe zviera môže mu niečo urobiť."

Podľa ochranárov však zubor nie je nebezpečný, treba ho pozorovať z väčšej vzdialenosti a správať sa pokojne. Zubor v Národnom parku Poloniny je pre turistov ako magnet. Napriek tomu, bude v budúcnosti potrebné jeho počty znižovať. "Čo sa týka počtu, tak z dlhodobého hľadiska by sa dalo riešiť znižovanie početnosti zubra aj uspaním niektorých jedincov a presunom do iného územia v rámci SLovenska," tvrdí Perinaj.

​Črieda zubrov občas prekvapí aj vodičov, na východe Slovenska s tým majú svoje skúsenosti, pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy