Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kde končia slovenské zbrane? Objavujú sa podozrenia z dovozu do citlivých zón
Zdielať na

Kde končia slovenské zbrane? Objavujú sa podozrenia z dovozu do citlivých zón

BRATISLAVA / Pašujú Slováci zbrane do Azerbajdžanu? Touto otázkou sa zaoberali českí investigatívni reportéri, ktorí nedávno priniesli podozrenia z prepravy zbraňových systémov do citlivej zóny. Reportáž českej televízie hovorí o preprave bez povolení cez Izrael.

Samohybné delá DANA a raketomety Vampir sú predmetom obchodu medzi slovenským zbrojárskym gigantom MSM a Izraelskou spoločnosťou Elbit. Trvá to už roky. Podľa zistení českej televízie sa húfnice a raketomety v trenčianskej fabrike repasujú a pripravujú na predaj. Z bratislavského letiska potom putujú do Izraela. Tam sa ale údajne nevyložia a skončia v Azerbajdžane. "Azerbajdžan ako taký nie je na medzinárodnom embargu pre vývoz zbraní, to znamená, legálne je možné tam zbrane vyvážať," uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

Na to ale treba mať povolenie od Ministerstva hospodárstva. Žiadosť posudzuje množstvo inštitúcií. "Slovenská republika nevydala žiadnu exportnú licenciu na vývoz akýchkoľvek výrobkov obranného priemyslu smerom do Azerbajdžanu. Minimálne od roku 2008," povedal Maroš Stano, hovorca Ministerstva hospodárstva. 

Licenciu vyvážať do Izraela ale už áno. To, že zbrane v Izraeli nekončia a putujú do Azerbajdžanu tvrdí anonymný zamestnanec slovenskej zbrojovky. Dôkazy chýbajú, no špekuláciám nahráva aj samotný Azerbajdžan. Dôkazom majú byť videá z internetu, v ktorých sa azerbajdžanská armáda chváli, že disponuje československými zbraňovými systémami. Slovenská zbrojovka sa voči tomu ostro ohradila. "Nikdy naša spoločnosť ani žiadna z jej súčastí nedodala žiadnu zbraň, zbraňový systém ani šrób do Azerbajdžanu," uviedol mediálny zástupca MSM Group Ivan Rudolf. 

Špekulácie podporuje aj ďalšia kuriozita. Pred dvoma týždňami vás TV JOJ informovala o incidente azerbajdžanského lietadla. Nákladný Iliušin il76 odletel z bratislavského letiska. Krátko na to pilot nahlásil stret lietadla s vtákom. Lietadlo na pristátie muselo minúť palivo, aby bola zaistená bezpečnosť. Bolo to koordinované príslušnými zložkami. Mnohých znepokojilo už to, že lietadlo krúžilo nad našimi hlavami tri hodiny. Málokto ale vedel, s akým nákladom. 

O lietadlo, ktoré krúžilo nad hlavným mestom sme informovali v nasledujúcej reportáži.

​Kam malo lietadlo letieť, bolo tiež utajené. Dva nezávislé zdroje napokon pre TV JOJ potvrdili, že azerbajdžanské nákladné lietadlo malo letieť práve do Tel Avivu. Na palube s dodávkou zbraňových systémov práve pre izrealskú stranu. To, že zbrane z Bratislavy do Izraela viezlo azerbajdžanské lietadlo môže byť aj náhoda. Deje sa to ale práve v čase, keď sú pochybnosti o tom, či zbrane určené pre Izrael nekončia práve v Azerbajdžane. "V tomto prípade Izrael je konečným užívateľom, s ktorým máme podpísanú riadnu obchodnú zmluvu a licenciu," uviedol Rudolf z MSM Group. 

"V prípade, že tam ten materiál neskončí, ale je prevezený do inej krajiny, tak toto je mimo dosahu či už slovenského výrobcu alebo slovenskej vlády," povedal Naď. Slovenská zbrojovka trvá na tom, že nič nepašuje, že Izrael deklaroval Tel Aviv ako konečný cieľ našich zbraní. Za podozreniami vidí snahu o diskreditáciu a poškodenie dobrého mena konkrétnymi ľuďmi. "Aby to skúšali ďalej, že sa nezľakneme. Naďalej budeme svoju podnikateľskú činnosť vykonávať v súlade so všetkými nariadeniami," reagoval Rudolf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy