Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zavraždil svoju partnerku a odpykáva si trest. Ich syn je ale v opatere macochy, vlastná rodina o neho 2 roky bojuje
Zdielať na

Zavraždil svoju partnerku a odpykáva si trest. Ich syn je ale v opatere macochy, vlastná rodina o neho 2 roky bojuje

VTÁČKOVCE / Rodina z obce Vtáčkovce pri Košiciach navždy prišla o dcéru a odvtedy nevideli ani svojho vnuka. V auguste to budú dva roky, čo dobité telo Veroniky našli niekoľko stoviek od domu. Zavraždil ju otec jej syna Miška. Trest si odpykáva tu na Slovensku, no Miško zostal v Nemecku, kde vraha vypátrali. Odvtedy sa rodina s chlapcom nestretla.

Osem ročný Miško sa narodil a žil na Slovensku, až kým ho otec nezobral do Nemecka za novým životom. Jeho matka Veronika sa ho pochopiteľne nechcela vzdať. To ju napokon stálo život.

Miško, ktorý mal vtedy 5 rokov, bol ale už v tom čase v Nemecku u svojej macochy. Rodina z Vtáčkoviec tak uviazla nielen v slzách, ale aj v nemeckých paragrafoch. "Ak by naša dcéra žila, tak by si priala, aby jej syn vyrastal na Slovensku, kde sa narodil," vyjadrila sa matka Veroniky Viera Mitaľová. "Malý tu má pripravenú izbičku," povedala Miškova teta Antónia Mitaľová. Od týchto výpovedí pozostalých ubehne vo štvrtok 12. apríla presne jeden rok. A práve vtedy sa má v nemeckom Solingene s Miškom stretnúť jeho teta, sestra zavraždenej Miškovej mamy Veroniky. Práve ju, a nie starých rodičov, nemecké súdy akceptujú ako možnú opatrovníčku.

Už len posledné prípravy a rodine zavraždenej Veroniky sa splní veľký sen. Po troch rokoch uvidia svojho vnúčika a synovca Miška. "Malý sa tu na narodil, má slovenské občianstvo a mal by žiť pri svojej pokrvnej rodine," povedal starý otec chlapca Dušan Mitaľ. Podľa obvinenia mladú mamičku zavraždil jej partner. Po jeho zadržaní, paradoxne, zveril nemecký súd do opatery malého chlapca práve novej manželke podozrivého vraha."Malý žil u tej ženy vraha a teraz je v nejakej náhradnej rodine," vysvetlila sestra zavraždenej.

Rodičom a ani sestre zavraždenej s Miškom nepovolili žiaden kontakt. Podarilo sa to až teraz, a to aj vďaka ochote dobrých ľud, pretože rodina sa pre papierovačky s nemeckými súdmi ocitla takmer na mizine. "Chceli by sme poďakovať pánovi Rašimu a starostovi obce," dodal starý otec chlapca. "Bojíme sa toho stretnutia ako malý zareaguje, a že nebude vedieť už po slovensky," povedala Antónia, chlapcova teta. Okrem toho tiež uviedla, že je pripravená sa o chlapca postarať. 

O tom, čo bude s Miškom, ktorého mama je po smrti a otec vo väzení, môžu rozhodnúť jedine nemecké súdy. "Veríme však, že napriek tejto právomoci nemecký súd vyhodnotí ako skutočne dobrú rodinu zo Slovenska," vyjadrila sa riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová. Faktom je, že tu má Miško veľkú rodinu, s ktorou žil až do maminej vraždy. Aj preto naše úrady plne spolupracujú s nemeckými orgánmi. Osobne sa v prípade angažuje aj náš konzul. "Je v kontakte s poručníčkou, chodí na návštevy dieťaťa, stará sa o to, aby sme mali informácie," vysvetlil Peter Susko, riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí SR.

Ťažkú finančnú situáciu rodiny podčiarkuje aj to, že štvrtkové stretnutie rodiny s malým Miškom bude zrejme jedno z mnohých. V júni ich čaká totiž ďalšie pojednávanie. 

Pozrite si reportáž o unesených dievčatách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy