Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
#AllForJan: Kaliňák je rytierom falošného rádu. Tvrdí, že o tom ani nevie
Zdielať na

#AllForJan: Kaliňák je rytierom falošného rádu. Tvrdí, že o tom ani nevie

V práci, ktorú už nestihol dokončiť zavraždený novinár Ján Kuciak, pokračuje medzinárodný investigatívny tím. Do projektu sa zapojili Aktuality.sk, denník Sme, Denník N, Nový Čas, Hospodárske noviny, denník Postoj, týždenník TREND, televízia Markíza, televízia Joj, Aliancia Fair-play, Český rozhlas, švajčiarsky Blick, poľský Onet, nemecký Die Welt a České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. V rámci projektu Allforjan na tejto téme spolupracovala TV JOJ s redakciou Aktuality.sk a týždenníkom Trend.

Keď sa povie rytier, väčšina si asi spomenie na príbehy zo stredoveku. Ideál rytiera je človek s mimoriadne silne vyvinutým citom pre spravodlivosť, ktorý bojuje proti neprávosti, ochraňuje slabších a celkovo je morálnym vzorom. Nie je ale jedno, kto vás za rytiera vymenuje.
Exminister vnútra Robert Kaliňák získal titul "vysoký dôstojník meča a ticha" v samozvanej organizácii, ktorá už predtým vymenovala dvoch Slovákov, právoplatne odsúdených za trestné činy. 

Dlhoročný dnes už exminister vnútra Robert Kaliňák bol vlani v decembri za zásluhy o rozvoj dobrovoľného hasičstva ocenený rytierskym rádom. Presnejšie organizáciou, ktorá sa za rytiersky rád vydáva. Na cenu ho navrhol Ján Culka, ktorý je tiež členom organizácie. "Sa nás opýtali, či nechceme niekoho oceniť, my sme povedali, že za hasičskú techniku, ktorá sa vymenila všetkým dobrovoľným zborom na Slovensku," vyjadril sa Ján Culka, šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby. "Aký problém tam má byť? Členom určite nie som, nijakej organizácie sa nedá stať členom, ak o tom neviete. Niekde píšu, že sme členovia?" reagoval Robert Kaliňák. 

Presne to sa na stránke samozvaného rádu uvádza - "tieto vážené osobnosti sa stali rytiermi profesionálneho rádu, Medzinárodného rádu rytierov bezpečnosti".

Ocenili aj Varehu

To je jedna z viacerých organizácií, ktoré vedie muž menom Gyorgy alebo George Popper. Vlani v decembri urobil, aspoň na papieri, rytiera, spolu s vtedajším ministrom Kaliňákom, aj zo šéfa Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého, no aj z Bélu Bugára a Tibora Gašpara. "Bugára oceňovalo IBSSA, Kaliňák čo dostal, tak cyperského rádu a Vareha bol v maltézskom ráde," upresnil Culka. Všetky tri organizácie oceňovala tá istá osoba - pán Popper. "Ten oceňoval už izraelského šéfa tajnej služby, šéfa CIA, FBI a to je v poriadku, sorry," dodal Culka. 

Jána Culku na webe uvádzajú ako generála. Dobrovoľní hasiči ale takúto hodnosť nepoznajú. "On je generálny inšpektor, zo zákona o dobrovoľných hasičoch

Popperove organizácie združujú napríklad rôzne súkromné bezpečnostné služby. A vo viacerých krajinách ich prešetrujú. "Členovia takýchto organizácií boli prešetrovaní z dôvodu skutočnosti, že sa preukazovali falošnými diplomatickými pasmi. Toto viedlo v predchádzajúcich mesiacoch k viacerým zadržaniam a trestnoprávnym konaniam," z vyjadrenia Veľvyslanectva Maltézskeho rádu na SR.

Maltézsky rád sa dištancuje

Priamo v sídle rímskokatolického farského úradu pri dóme Sv. Martina v Bratislave sídli veľvyslanectvo zvrchovaného maltského rádu. Tí praví maltskí rytieri majú bohaté skúsenosti s rôznymi vymyslenými rádmi. "Žiaľ, v posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame so skutočnosťou, že niektorým samozvaným organizáciám sa darí uviesť do omylu netušiacich a neinformovaných občanov tým, že im ponúkajú bezcenné členstvá v pseudoorganizáciách, niekedy aj za vysoké poplatky, a sľubujú im nepravdivé sľuby o získaní zásluh a úcty," stojí ďalej vo vyjadrení Veľvyslanectva Maltézskeho rádu na SR.

Maltézsky rád má 900-ročnú históriu. Udržiava plnohodnotné diplomatické vzťahy so 107 krajinami sveta vrátane Slovenska. Ocenenia politikom nerozdáva.  "Zvrchovaný Maltézsky rád neudelil vyznamenania alebo tituly uvádzaným osobám a dištancuje sa od organizácií, ktoré udeľujú fantazijné rády alebo fantazijné tituly nielen vlastným členom, ale aj štátnym predstaviteľom," z vyjadrenia Veľvyslanectva Maltézskeho rádu na SR.

Kaliňák neskúmal o aké "ocenenie" ide

"Poďakovanie prijmem a neskúmal som to. Keby som mal skúmať pôvod každej medaily, to by som asi nerobil nič iné. Ja tých ľudí nepoznám," tvrdí Kaliňák. Robert Kaliňák si nezisťoval ani to, že organizácia svojho času urobila rytiera aj z Mikuláša Varehu, ktorý dostal 12 rokov za daňové podvody a dnes ho už na webovej stránke ako rytiera neuvádzajú.

Aj Ján Culka má za sebou právoplatné podmienečné rozsudky za daňové delikty. Tie nepopiera, i keď nerozumie, prečo sa opakovane medializujú. "Zo zákona, keď niekto bol odstíhaný, odsúdený, odpykané, zahladené, vymazané, hladí sa na neho ako na netrestaného. Prečo sa to pýtate každý rok," povedal k veci Culka. 

Robert Kaliňák ale napriek tomu vraví, že o Culkových rozsudkoch dodnes nevie. "Netuším, neviem o tom, že počas obdobia, čo ho ja poznám, by takýto problém mal. Netuším, či tom čo hovoríte, je pravda. To už som počul aj ja, ale neviem to verifikovať," tvrdí Kaliňák.

Prečítajte si, ako tému spracoval portál Aktuality.sk. 

Pozrite si súvisiacu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy