Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Štát predal posledné akcie v kúpeľoch Trenčianske Teplice
Zdielať na

Štát predal posledné akcie v kúpeľoch Trenčianske Teplice

Archívna reportáž

TRENČIANSKE TEPLICE / Štát predal svoje akcie v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Vo firme už nemá akcie ani mesto, takmer celú spoločnosť vlastní podnikateľ Zoroslav Kollár. Slovenská republika, presnejšie Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej akcionárom je ministerstvo zdravotníctva, predala 15,76 percenta akcií Kúpeľov Trenčianske Teplice. Prevod akcií odobril ešte minister Tomáš Drucker.

Členkou predstavenstva v kúpeľoch je manželka riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera Mária Krajmerová. Krajmer končí k 1. aprílu vo funkcii. Informácie priniesol ako prvý Denník N, podľa ktorého je väčšinovým akcionárom kúpeľov firma Begram Zoroslava Kollára – vlastní 54,83 percenta. Práve jej sa štát rozhodol svoje akcie predať. 20,97 percenta akcií vlastní aj Norbert Bödör.

Poisťovňa predaj odôvodňuje tým, že nezískavala z kúpeľov žiadne dividendy a mala minimálnu možnosť rozhodovať o strategickom smerovaní kúpeľov. „Celková kúpna cena bola 450 900 eur,“ potvrdila hovorkyňa poisťovne Viktória Vasilenková. "Kritériom bola najvyššia cena. Celkovo bolo oslovených 41 finančných inštitúcií a akcionári kúpeľov.“ Hovorkyňa tvrdí, že záujem o kúpele prejavili dve spoločnosti. Podľa Finstatu bol zisk spoločnosti za minulý rok 161 326 eur. Okrem štátu predalo minulý týždeň akcie aj mesto Trenčianske Teplice, ktoré vlastnilo 7,88 percenta. „Z hľadiska výšky podielu bolo mesto menšinovým akcionárom a na základe akcionárskej štruktúry nemalo reálne žiadny vplyv na riadiace a rozhodovacie procesy v rámci fungovania tejto spoločnosti. Taktiež mesto nijakým iným spôsobom nevedelo kapitalizovať tieto akcie len ako predajom akcií,“ hovorí primátor Štefan Škultéty. Mesto akcie predalo za 200-tisíc eur tak ako štát spoločnosti Begram Zoroslava Kollára.

Begram teraz vlastní viac ako 70 percent akcií a spoločnosť ovláda. Mesto je s tým, ako sa firma stará o kúpele, spokojné. Na investovanie do akcií vraj nemalo peniaze. Mesto pôvodne vlastnilo 10 percent akcií a štát 20 percent. V roku 2011 sa však ich podiel z dôvodu emitovania nových akcií znížil. Portál aktuality.sk už dávnejšie informoval o tom, že Márii Krajmerovej boli ako členke predstavenstve v kúpeľoch vyplatené pravdepodobne vysoké odmeny.  Generálna prokuratúra to dala preveriť.

Kúpeľníctvo má na Slovensku dlhú tradíciu a v mnohých kúpeľných mestách či obciach nájdete aj unikáty, ako napríklad vodopád: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy