Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia v ruskom obchodnom centre si vyžiadala 64 životov. Ako sme na tom s bezpečnosťou u nás?
Zdielať na

Tragédia v ruskom obchodnom centre si vyžiadala 64 životov. Ako sme na tom s bezpečnosťou u nás?

BRATISLAVA/KEMEROVO / Ruskí záchranári ukončili pátranie po obetiach tragického požiaru, ktorý v obchodnom centre Zimná višňa na Sibíri pripravil o život najmenej 64 ľudí. Ministerstvo pre krízové udalosti zverejnilo zoznamy obetí. Otázka ale je, či sa dalo tragédii predísť? A ako je na tom s bezpečnosťou Slovensko, v prípade podobnej situácie?

Medzi obeťami je až 41 detí. Polícia v súvislosti s požiarom zadržala dovedna 5 osôb. Medzi nimi sú technický riaditeľ obchodného centra, prenajímateľ priestorov, dvaja pracovníci hasičského zásahu a príslušník ochranky, ktorý údajne vypol požiarnu signalizáciu.

Šéf ruských vyšetrovateľov hovorí o dvoch možných príčinách požiaru. Jednou je elektrický skrat, druhou manipulácia s otvoreným ohňom. Za epicentrum požiaru určili detské centrum na treťom poschodí. Po meste kolujú informácie, že okrem 64 obetí je až 85 ďalších hľadaných. Malo by ísť o deti vo veku od 10 po 13 rokov. Nahnevaný je aj samotný prezident Vladimír Putin. Ten hovoril o korupcii, keďže sa ukázalo, že stavebná firma nedodržala ani zlomok bezpečnostných predpisov.

​Dalo sa tomu predísť? 

Slovenské obchodné centrá a hasiči si myslia, že ak by boli dodržané všetky bezpečnostné štandardy, požiar by v žiadnom prípade nemal také tragické následky. Aspoň nie u nás na Slovensku. Okrem prísnych protipožiarnych štandardov a opatrení robia hasiči aj pravidelné taktické cvičenia, aby v prípade núdze poznali terén čo najlepšie a dokázali požiar eliminovať včas.

Reportérka TV JOJ Eva Bariová sa preto bola osobne pozrieť do jedného z bratislavských obchodných centier, aby sa presvedčila o prísnosti bezpečnostných opatrení. "To čo vidíme na strope je hasiace zariadenie, keď teplota stúpne nad určitú teplotu, sprinkler sa spustí a hasí," vysvetľuje PR manažérka nákupného centra, Oľga Hammer. Takmer na každom rohu sú takisto zelené navigačné tabuľky, ktoré ľudí dovedú k únikovým východom a cestám. Nachádza sa tam aj podtlakové odsávanie, ktoré zabráni silnému zadymeniu a teda otrave CO2. 

Ako postupovať

Ak si požiar všimnete skôr, ako zamestnanci obchodného centra, alebo požiarne senzory, mali by ste aktivovať červené tlačidlo čo najskôr. To sa nachádza na stenách takmer všade v budove. Ďalšou zo zásad je nepanikáriť, keď sa spustí alarm. To sú momenty, ktoré sú rozhodujúce a treba dodržať niekoľko zásad. V prvom rade počúvať inštrukcie zamestnancov budovy, ak je priestor zadymený, tak si zakryť nos a ústa kúskom oblečenia a hľadať únikovú cestu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy