Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prokurátor, ktorého syn podnikal s Vadalovcami, môže prísť o bezpečnostnú previerku
Zdielať na

Prokurátor, ktorého syn podnikal s Vadalovcami, môže prísť o bezpečnostnú previerku

Archívna reportáž

TREBIŠOV / Prokurátorovi Františkovi Bickovi, ktorého syn podnikal s Vadalovcami, teraz hrozí, že príde o bezpečnostnú previerku. Pred pár týždňami na neho upozornila opozičná SaS. Prípadom sa už zaoberá Národný bezpečnostný úrad.

František Bicko je trebišovský prokurátor. Ešte pred pár rokmi dokonca tamojší úrad riadil. Z vedúcej pozície ho podľa našich informácií stiahol až súčasný generálny prokurátor Jaroslav Čižnár a najnovšie od neho žiadal aj to, aby mu objasnil údajné styky jeho syna s kalábrijskými podnikateľmi. Na to, že Bickov syn figuruje vo viacerých firmách s Vadalovcami upozornila opozičná SaS. To, že by bol ovplyvňovaný však prokurátor odmietol, a rovnako aj jeho nadriadení v Košiciach. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať a pokiaľ ide o vyjadrenie pani Nicholsonovej, to vyriešim civilnou žalobou," povedal František Bicko.

"Stanovisko dotknutého prokurátora sme poslali na NBÚ. Na základe jeho zistení zaujmeme ďalší postoj," hovorí hovorkyňa generálnej prokuratúry, Andrea Predajňová. V praxi to znamená, že trebišovskému prokurátorovi v krátkom čase otvoria bezpečnostnú previerku a ak prídu na závažné pochybenia, môže to znamenať koniec jeho prokurátorskej kariéry. Dôvody, pre ktoré niekomu bezpečnostnú previerku otvoria, sú pritom veľmi rôznorodé. Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď dodáva: "Od napojenia na závadové osoby z mafiánskeho prostredia, kriminálnu činnosť, prácu pre zahraničné služby, drogy a iné."

Národný bezpečnostný úrad najprv získava informácie od tajných služieb, polície, ale aj z médií. Ak to nestačí, preverovanú osobu si zavolá na pohovor Jaroslav Naď dodáva: "Ak ani to nepostačuje, tak ešte môže prísť k pohovoru na detektore lži so súhlasom dotknutej osoby, ale následne musí akceptovať jeho výsledky." Čo bolo dôvodom otvorenia Bickovej previerky, nie je známe. Generálny prokurátor sa nechal počuť, že bude preverovať, či talianskych podnikateľov vyšetrovali tak, ako mali a či jednotlivé prípady spájali, aby sa na kauzy dal vytvoriť špeciálny tím.

"Akonáhle zistím, že niekde na okresoch viedli 10 vecí na jedného páchateľa a im to nevadilo, budú padať hlavy. To so povedal pánu krajskému a to aj urobím," hovorí Jaromír Čižnár. Od tajnej služby si už vypýtali informácie, ktoré mala k dispozícii polícia. Trebišovský prokurátor nemusí byť jediný, ktorého bude NBÚ nanovo preverovať. Na generálnej prokuratúre je takmer 80 spisov z východu a preskúmavať sa bude postup každého jedného prokurátora.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nie je úplne spokojný ani s priebehom vyšetrovania dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, žiada však o trpezlivosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy