Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Píšu o nás v zahraničí, vyzdvihujú zanietený boj mladých Slovákov proti korupcii a arogancii moci
Zdielať na

Píšu o nás v zahraničí, vyzdvihujú zanietený boj mladých Slovákov proti korupcii a arogancii moci

BRATISLAVA / Nie sme až takou malou, bezvýznamnou a drobnou krajinou kdesi v srdci Európy. A naozaj prekvapí, ak naše vnútropolitické dianie sledujú obrovské denníky, napríklad za veľkou mlákou. Hoci, povedzme si otvorene - korupcie a arogancie majú aj inde požehnane. To, čo bije do očí je dav. Presnejšie davy, ktoré sa postavili na odpor. Možno aj preto, že masívne protesty, ktoré sa odohrávali v uplynulých týždňoch, sme tu skutočne mali naposledy pred 30 rokmi.

Generácia, ktorá hovorí NIE

O titulné strany a palcové titulky sa pre Slovensko postarali udalosti ostatných týždňov. Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, následné obrovské politické škandály a otriasanie stoličiek na najvyšších postoch krajiny sprevádzané davmi v uliciach. Nie, to skutočne nie sú udalosti, ktoré sa dajú označiť ako marginálne. Obyvatelia vzdialených krajín a ich médiá, ktoré si nás doteraz často mýlili so Slovinskom, už dnes presne vedia, kde Slovensko leží, kto mu šéfuje a tiež, ako sa nám tu žije. Všimli si ale aj to, že rastúcim generáciám sa to nepáči.​ A hovoria jasné NIE.

​​Britské BBC si všímalo počty zhromaždeného davu, z ich portálu sa dočítate, že demonštrácie už prebiehajú až v 35 mestách a svojím čitateľom ponúkajú aj videozáznamy, na ktorých rozprávajú nielen demonštranti, ale napríklad aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová.

The New York Times zasa venovali Slovensku uplynulý piatok prestížny editoriál. V ňom autor vyzdvihuje ako sa slovenská mládež postavila na odpor extrémizmu, ktorý je v Európe na vzostupe. Upozorňujú, že demonštrácie rozpútala dvojnásobná vražda novinára a jeho snúbenice, ktorá následne odkryla v celej ohavnosti masívnu korupciu a aroganciu vlády, napojenie na kalábrijskú mafiu, ktorej sa mládež postavila na odpor. Všimli si početné slogany, ktoré trčali z davu, ktoré kropili dažďové kvapky nevľúdneho počasia. Upútal ich najmä transparent "Slovensko ide nesprávnym smerom" a tiež "My chceme voľby". V tejto súvislosti pisateľ priznal, že expremiér Robert Fico sa snažil krízu vyriešiť uvoľnením zopár ministerských stoličiek, ale ako autor dodáva, veľmi to nepomohlo. Rovnako ako nepomohlo označiť prezidenta za "kamaráta" Sorosa.

Independent.ie upozornil, že protesty nie sú otázkou jedného týždňa a že mládež je odhodlaná pokračovať, pretože jej nesúhlas s fungujúcou troj-koalíciou neustal ani po výmene premiérskej stoličky.

Mládež sa búri nielen u nás

Zlosť a rázne dosť vyhnali ale v noci na nedeľu nášho času do ulíc aj obyvateľov USA. Tam bolo rovnako spúšťačom vraždenie. Konkrétne neutíchajúce vraždy na stredných školách. Tou poslednou, takpovediac pomyselnou kvapkou, bola Florida, kde vo februári psychicky nevyrovnaný mladík 19-ročný Nikolas Cruz zaútočil na spolužiakov a učiteľov v meste Parkland. Výsledkom bolo 17 obetí. Preživší vinia za túto situáciu najmä vládu a jej laxný postoj k politike zbraní. Pretože, a to rozhodne nie je tajomstvom, je zbrojný priemysel aj pôvodcom obrovských súm určených na podporu politických kampaní takmer všetkých vysokých politických činiteľov. To, čo sa rozhorelo po celých Spojených štátoch nabralo také rozmery, že demonštrácie prirovnávajú k tým, ktoré zúrili počas vojny vo Vietname. Dôkazom sú aj nasledujúce zábery.

​K americkým študentom sa zo solidarity pridali aj študenti z indického Mumbaja a čínskeho Hong Kongu. Americká mládež chce prísne zákony v otázke zbraní. "Ľudia chcú zákaz predaja útočných zbraní. Ľudia chcú zákaz veľkokapacitných zásobníkov. Ľudia chcú prísnejšie previerky osôb kupujúcich zbrane. Alebo stojte na našej strane, alebo si dajte pozor. Voliči prichádzajú," odkázal z pódia politikom 17-ročný študent z Parlandu Cameron Kasky. Prezident Trump už avizoval nové legislatívne úpravy, ktoré majú posúvať vekovú hranicu a sľúbil zakázať aj nadstavce, ktoré z poloautomatických pušiek vedia urobiť automatické.

Zábery z Indie a Hong Kongu si pozrite tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy