Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Hasiči zachraňovali primrznutú labuť. Mala na sebe 2 kilogramy ľadu
Zdielať na

Hasiči zachraňovali primrznutú labuť. Mala na sebe 2 kilogramy ľadu

MARTIN / Ochranári Veľkej Fatry v pondelok pustili na slobodu labuť, ktorú pred týždňom ratovali spolu s martinskými hasičmi. V silných mrazoch jej kusy ľadu na perí bránili v tom, aby mohla vzlietnuť. Hrozilo, že uhynie.

Na záberoch zo záchrannej akcie vidieť, že chytiť toto zvieratko nebolo jednoduché. Vystrašená labuť sa bála svojich záchrancov. I keď jej už dochádzali sily, bola veľmi opatrná.
"Kým sme ku nej išli, tak striehla. Preto sme išli na ňu z dvoch strán," povedal Dušan Krištof, hasič OR HaZZ Martin. 

Hasiči mali na sebe špeciálne oblečenie, ktoré sa im veru zišlo. Ľad na rieke, po ktorom sa pohybovali sa pod nimi lámal a chlapi sa prepadávali do studenej vody. "Miestami tam bolo do pása, potom to bolo trošku viac - po plecia. Jediný problém je potom s manipuláciou, keďže sa nemajú o čo oprieť o to dno," uviedol veliteľ zásahu Dušan Dreisig.

Ochranári vedia, prečo mal vodný vták v tuhých mrazoch takéto ťažkosti: "Pri tých dlhotrvajúcich mrazoch sa stane, že tie vtáky pri tej horšej hygiene nepremastia to perie a sa im zmáča," vysvetlil Július Šesták zo správy Národného parku Veľká Fatra. "Tá labuť mala na sebe primrznuté kusy ľadu. Keď sa ju podarilo ošetriť sme zistili, že tie ľady vážili až dva kilogramy," prezradil Juraj Žiak, správa NP Veľká Fatra. 

Vyčerpanú labuť prichýlili v chovnej stanici, kde sa o ňu týždeň starali. Dostala sa do dobrej kondície. Preto pred prevozom do voľnej prírody, aby im neublížila, ju ochranári museli zabaliť. "Veľmi ťažko sa s ňou manipuluje a sám človek si s ňou nevie dať rady. Tá labuť má obrovskú silu v krídlach a pri tých úderoch krídlami by dokázala zlomiť človeku aj ruku," vysvetľuje Juraj Žiak. 

V pondelok operenca vypustili na brehu rieky Turiec, len neďaleko miesta, kde ho zachraňovali. "Ešte ten vrh tej hrádze je stále zamrznutý, tak sme ju museli pustiť do tečúcej vody," povedal Šesták. 

Keď labuť rozbalili, vymotala sa z deky. Na hladine rieky sa dlho nezdržala a spokojne vzlietla.

Pozrite si záchranu psíka na rieke Niagara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy