Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Diplom, ktorý má rovnakú váhu ako ten z Oxfordu. Slovenská univerzita získala akreditáciu
Zdielať na

Diplom, ktorý má rovnakú váhu ako ten z Oxfordu. Slovenská univerzita získala akreditáciu

BRATISLAVA / Aj na Slovensku máme univerzitu, ktorej diplom má v zahraničí rovnakú váhu ako dipol tamojších univerzít. Udelenie akreditácie bol zdĺhavý a veľmi detailný proces. Pre Fakultu informatiky Slovenskej technickej univerzity to znamená, že jej absolventov vnímajú ako rovnocenných kolegov prakticky v celom anglicky hovoriacom svete.

Jediná slovenská fakulta ktorá sa venuje výhradne informačným technológiám oslavuje tento rok 15. narodeniny. A ako darček dostala medzinárodnú profesijnú akreditáciu, podobnú, akú má aj Cambridge či Oxford.

"Ide o jednu z veľmi náročných medzinárodných akreditácií študijných programov vysokoškolského štúdia v inžinierstve a technológiách. V IT segmente takéto na Slovensku nemáme," hovorí rektor univerzity, Robert Redhammer. Prvenstvom sa nepýšia iba u nás, ani Česko takúto akreditáciu nemá.

Zdĺhavý proces

"Výhodou to môže byť, keby som išiel do zahraničia. Keď je jasné, že to akreditovala britská komisia, môže to veľmi pomôcť v životopise," usudzuje študent. Pre profesorov bolo motiváciou aj to, aby dokázali, že aj na Slovensku máme kvalitu vyučovania porovnateľnú s tou zahraničnou. Celý proces trval 17 mesiacov. 

Vysoké hodnotenie

Britská komisia si vyžiadala viac ako 3300 dokumentov a ich delegácia prišla aj do Bratislavy preskúmať veci na vlastné oči a uši. "Hodnotili 84 kategórií, v 80. sme boli vyhodnotení na najvyššej možnej úrovni," uvádza dekanka Mária Bieliková.

Pozrite si rebríček najlepších univerzít a fakúlt na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy