Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Umenie alebo vulgárnosť? Socha mužských genitálií zdobí kruhový objazd v Michalovciach
Zdielať na

Umenie alebo vulgárnosť? Socha mužských genitálií zdobí kruhový objazd v Michalovciach

MICHALOVCE / Umelecké dielo púta zrak obyvateľov mesta ale aj náhodných okoloidúcich.

Nezvyčajné umelecké dielo si našlo miesto presne v strede kruhového objazdu v Michalovciach. Socha znázorňujúca mužský pohlavný orgán udrie do očí nie len obyvateľom Michaloviec. Každý deň okolo neho prejdú stovky ľudí, keďže kruhový objazd sa nachádza neďaleko autobusovej a aj vlakovej stanice.

Obyvatelia mesta a okoloidúci potvrdili, že dielo vyvoláva rôzne asociácie. "Keď som tadiaľto šla, asi pred dvomi hodinami, z vlaku, tak som sa tiež divila," potvrdila jedna z okoloidúcich. "No, tak to je zlé. vôbec to nie je pekné," dodáva so smiechom ďalší.

V Michalovciach kruhový objazd s umením uprostred nie je žiadnou výnimkou, práve naopak. Väčšinou sa v daných dielach dá nájsť istá symbolika, ľudia preto aj v tomto nezvyčajnom diele hľadali skrytý zmysel.

Ľudia sa zaoberajú aj otázkou, či danú sochu postavilo na kruhový objazd mesto alebo nie. "Neviem, či to mesto dalo, keď robili objazd," uvažuje obyvateľka Michaloviec. "Keby to nedalo mesto, tak už dávno by tu boli policajti a riešili by to," dodáva druhý. Avšak samospráva sa od osadenia pohlavného údu rázne dištancuje. Údajne nepozná autora a ani motív jeho činu. V oficiálnom stanovisku mesto potvrdilo svoje vyjadrenie: "Mesto si sochu neobjednalo a povolenie na osadenie takejto sochy tiež nebolo vydané. Povolenie je záležitosťou príslušného správcu, príslušnej cestnej komunikácie."

Socha z prírodného dreva vo veľkosti dospelého človeka pútala pozornosť okoloidúcich dva dni. Avšak rovnako rýchlo ako sa objavila, tak z kruhového objazdu aj zmizla. Táto udalosť, ale nemusí podľa stanoviska mesta Michalovce ostať bez následkov: "Postúpili sme to na ďalšie šetrenie polícii, ktorá predmetný čin vyhodnotí, či nenapĺňa znaky trestného priestupku."

Umenie alebo vulgárnosť. Názory na sochu rozdeľujú spoločnosť na dva tábory. Obom stranám chýba náznak, čo s touto inštaláciou autor sledoval. "Nerozumiem, aký to má význam," dodáva obyvateľ mesta a iná okoloidúca s úsmevom dodáva: "Všetko má svoj zmysel. Keď si v tom ľudia nejaký význam nájdu, tak prečo nie."

Súvisiace články