Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojnoví veteráni dostanú nové bývanie. O ich zdravie sa ale nepostarajú
Zdielať na

Vojnoví veteráni dostanú nové bývanie. O ich zdravie sa ale nepostarajú

BRATISLAVA / Na Slovensku má vzniknúť penzión pre vojnových veteránov. Podľa návrhu ministerstva obrany to však bude iba ubytovacie zariadenie. Tí veteráni, ktorých zdravotný stav si vyžaduje trvalé ošetrovanie sa o miesto v ňom uchádzať nemôžu.

Ministerstvo obrany sa rozhodlo zriadiť penzión pre ubytovanie vojnových veteránov na základe analýzy, ktorá odhalila, že podobne zariadenia na Slovensku chýbajú. "Následne bol pripravený návrh zákona o vojnových veteránoch, ktorý budem v stredu predkladať Vláde SR," povedal minister obrany, Peter Gajdoš. Jeho súčasťou je aj vznik spomínaného zariadenie. A to rekonštrukciou niektorej z ubytovní rezortu obrany, čo by malo stáť 153 tisíc eur. Bude určené veteránom, ktorí majú problém so zabezpečením si bývania. "Penzión by mal pre 20 až 30 veteránov stáť ročne zhruba 37 tisíc eur," upresnil Gajdoš. Fungovať by mal začať od januára 2021.

"Považujem túto iniciatívu za správnu. Je dôležité, aby ministerstvo obrany našlo systémové riešenie. Aby to nebolo iba vybudovanie voľajakého penziónu alebo domu sociálnych služieb. Ale aby to bolo zapojené do komplexného systému starostlivosti," vyjadril sa Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik SSPI. "Nie som si celkom istý, či je toto tá najsprávnejšia cesta a či to netreba riešiť komplexne, aby o nich bolo postarané aj po zdravotnej stránke, aby sa to nezvrhlo len na to, že niekoľko ľudí niekde ubytujeme," myslí si poslanec Ľubomír Galko, bývalý minister obrany.

Podľa aktuálnych informácii ministerstva máme 173 veteránov druhej svetovej vojny a 7 a pol tisíc novodobých veteránov. "Pre nás je iba prekvapujúce, že nám to tak dlho trvalo, aby sme ministerstvo presvedčili, že je potrebné sa tejto problematike venovať," hovorí Pavel Marko, prezident SPIA pre Slovensko.

Únia vojnových veteránov sa už niekoľko rokov snaží o to, aby na Slovensku fungovalo zariadenie určené pre jej členov. Avšak nie ako penzión, ale ako domov sociálnej starostlivosti. Dokonca kvôli tomu založila neziskovú organizáciu, vytipovala vhodné miesto a pripravila aj projektovú dokumentáciu. "Zmeškali sme veľmi veľa príležitostí, pretože Ozbrojené sily SR mali veľmi veľa priestorov, ktoré sa dali využiť nielen na takéto penzióny, ale aj na domovy sociálnych služieb," povedal Marko. V penzióne totiž nebudú môcť bývať veteráni, ktorý potrebujú pomoc iného človeka, ústavnú zdravotnú starostlivosť či trvalé ošetrovanie.

"V súčasnosti, čo sa týka ďalšej zdravotníckej a sociálnej starostlivosti, ospravedlňujem sa, ale veteráni budú musieť využiť nemocnice, alebo našu Vojenskú nemocnicu," hovorí Gajdoš. "Verím, že ten pilotný projekt naznačí, že tá potreba riešiť otázku domova sociálnych služieb pre veteránov je aktuálna," uzavrel Marko.

Pozrite si archívnu reportáž o Dni vojnových veteránoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy