Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bobry si postavili hrádzu z plastu, museli sa prispôsobiť podmienkam
Zdielať na

Bobry si postavili hrádzu z plastu, museli sa prispôsobiť podmienkam

LOMNIČKA / Bobriu hrádzu pri obci Lomnička zasypali plastové fľaše. Bobria rodina sa nezľakla a vzala to ako výzvu. Svoju drevenú hrádzu spevnili odpadom z plastu.

Bobor na spevnenie pôvodnej, drevenej hrádze použil jedinečný stavebný materiál - plastové fľaše, z ktorých postavil takmer 30 metrov dlhú hrádzu. "Bobor to použije, lebo to vyhodnotí ako stavebný materiál. Má to tam, povaľuje sa mu to tam, spevní mu to hrádzu, nemusí sa pechoriť s ťažkým kameňom," hovorí riaditeľ správy PIENAP-u Vladimír Klč. Netradičná bobria hrádza prekvapila aj ochranárov. "Tak pre bobra to asi nie je normálne," dodáva Klč s úsmevom. 

Redaktorka TV JOJ Mária Pavlíková zisťovala, či obyvateľom Lomničky nie je ľúto, že zviera, ktoré vyhľadáva hlavne čisté a kvalitné rieky, žije v takýchto podmienkach. "Bobor? A to je čo? Aha, to je ten čo vychádza z jarku?" opýtala sa jedna z obyvateliek. Ďalší obyvateľ odmieta, že by sa plastové fľaše k hrádzi dostali z dediny. "Tak z neba to nepadá, to nie sú ufofľaše, že len tak padnú," dodáva Klč.

Ochranári zatiaľ bobra neplánujú z tohto neporiadku presťahovať. Aj keď to tak vôbec nevyzerá, voda vraj nie je infikovaná a ani toxická. A nebude sa zatiaľ ani pokutovať. Majú iné riešenie. "Každý lopatu, hrabličky a igelitové vrece povinne," približuje Klč. "Áno, keď zmizne sneh, tak bude brigáda, starostka nám dá hrable a metly a my to pozbierame," súhlasí jedna z obyvateliek Lomničky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy