Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tunel Korbeľka je o krok bližšie k realite, postaviť by ho mali do roku 2026
Zdielať na

Tunel Korbeľka je o krok bližšie k realite, postaviť by ho mali do roku 2026

RUŽOMBEROK / Dobudovanie diaľnice medzi Bratislavou a Košicami je zas o niečo bližšie. Ministerstvo životného prostredia odsúhlasilo stavbu úseku Turany - Hubová cez tunel. Spokojní sú aj ochrancovia prírody. Trasa má aj napriek tomu, svojich odporcov.

Výstavba diaľničného úseku Turany - Hubová je skutočnou výzvou. Je to jeden z najzložitejších úsekov výstavby diaľnice na Slovensku. Nespokojní ľudia už dlhodobo žiadajú, aby bola diaľnica prepojená. Ministerstvo životného prostredia teraz potvrdilo trasovanie cez tunel Korbeľka. "Ja som bola v skupine poslancov v Národnej rade, ktorá podporovala tunel Korbeľka aj z environmentálnych dôvodov. Pamätám sa, že vtedy sa hovorilo o tomto tuneli ako o lacnejšej variante," hovorí predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Vďaka tunelu sa zachovajú aj vzácne rašeliniská vo Veľkej Fatre a takisto migračné cesty divých zvierat po fatranských kopcoch a dolinách.

"Dokonca sa zníži hluk, aj emisie, spotreba, pretože nepôjdeme do kopcov a zákrut a je kratšia o tri kilometre," hovorí ekológ z Univerzity Komenského v Bratislave Ján Topercer. Dolnoliptovskí starostovia sú jednoznačne za tunel. Súhlasia aj niektorí turčianski starostovia. "Povrchový variant je v tomto procese neprípustný, lebo zasahuje do Natura 2000," hovorí starosta Švošova Milan Široň. Avšak na Turci sa našli aj odporcovia, ktorí chcú, aby diaľničný úsek bol trasovaný povrchom. "Stále trváme na tom stanovisku, že akýkoľvek povrchový variant mimo tunela Korbeľka a Havran je mimo zosuvného územia. Je lacnejší o 183 miliónov eur, tak ako to predchádzajúci minister dopravy povedal. Je tam riziko straty pitnej vody a kontaminácie pitnej vody. hovorí riaditeľ SOPK v Žiline Ján Mišura.

"Pri optimálnom scenári, keďže NDS predpokladá odvolania počas územného a stavebného konania a samozrejme za predpokladu zabezpečenia financovania výstavby. Je predpokladaný začiatok výstavby v roku 2021 a termín ukončenia výstavby v roku 2026," informuje hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy