Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čistíte si uši tyčinkami? Prestaňte s tým
Zdielať na

Čistíte si uši tyčinkami? Prestaňte s tým

Archívne video

BRATISLAVA / Čistenie uší patrí po umytí zubov a tváre k rannej rutine mnohých ľudí. Takisto ako čistenie zubov, aj čistenie uší má svoje pravidlá a zákony.

"Vymenujme to: kolíky, ceruzky, perá," vymenováva doktor David Jung, otorinolaryngológ v Massachusetts odpovede na otázku, ako sa jeho pacienti pokúšajú odstrániť ušný maz. "Mal som niekoľko stavebných robotníkov, ktorí hovorili: "Jemne, s nechtami. Už som videl a počul všetko," pokračuje.

Už od roku 1901 lekársky spis odporučil, že "pri odstraňovaní nečistôt z uší by sa malo použiť čo najmenšie prístrojové vybavenie. Veľká škoda často nasleduje pri používaní sond, kliešťov a hákov v nevyškolených rukách."

Ľudia vedia, že si nemajú vkladať cudzie telesá do uší. Problém je, že to robia. Nové usmernenia uvádzajú jednu štúdiu s názvom "Čo si zdravotnícki pracovníci na Fakulte nemocníc Joshi vložia do uší", v ktorom bolo zistené, že viac ako 90 percent zúčastnených pracovníkov v zdravotníckom zariadení si vyčistilo ušné kanály pomocou tyčinky do uší alebo zápalky, píše portál statnews.

"Keď si tyčinku umiestníte do vnútra ucha a poposúvate ju, je to príjemný pocit. Stanete sa narkomanom, ste od toho závislý" povedal doktor Vito Forte, profesor otorinolaryngológie na univerzite v Toronte, ktorý riadi spoločnosť OtoSim, ktorá robí simulátory ušných skúšok.

Váš ušný kanál je trubica uzatvorená na jednom konci bubienkom. Keď žujete a rozprávate, pomáha pohybovať voskom smerom k otvoru, aby nebránil sluchu. Vloženie tyčinky alebo iného predmetu v skutočnosti zvráti tento pohyb, tlačí vosk tam, kde to nechcete, a niekedy vytvára tvrdené guľky vosku. Potom je nutné navštíviť otorinolaryngológa, ktorý musí použiť drobné sacie hroty alebo kliešte podobné zobáku, aby ich vytiahol.

Orangutan a žuvačka

"Aj keď sú vatové tampóny pomerne mäkké, koža v kanáli je veľmi jemná a ľahko dôjde k poškriabaniu a obrusovaniu," povedal Dr. Seth Schwartz, otorinolaryngológ v Medical Center v Virginia Mason v Seattle a prvým autorom revidovaných smerníc. "Môže to byť dosť bolestivé, ale môže tiež viesť k infekcii. A v skutočnosti by ste mohli traumatizovať bubienok."

V takom prípade je jedinou možnosťou operácia, pri ktorej sa ušný bubienok vytiahne a zapadá do kúskov vlastného tkaniva pacienta. Nové usmernenia boli napísané výslovne, aby boli prístupnejšie pre ne-vedcov, v nádeji, že sa nakoniec dostanú k lekárskym konzultáciám, ktoré boli po stáročia ignorované.

Forteho raz zavolali do zoologickej záhrady v Toronte, problémom bol orangutan, ktorý vyzeral, že má mať problémy s uchom - a zistilo, že opica použila žuvačku, potom, čo skontrolovala jej lepivosť na to, aby si vytiahla nečistoty z uší.

Sedem dôvodov

Toto je 7 dôvodov, prečo by ste nemali používať na čistenie vatové tyčinky:

1) Ušný maz nie je špina, ako si mnohí myslia ale naopak, má za úlohu chrániť ušné kanáliky, aby zostávali stále čisté. Chráni ich nielen pred prachom a špinou, ale má tiež antibakteriálne účinky.

2) Vatovými tyčinkami len vyschnutý maz zatlačíme hlbšie do ucha a maz sa tak dostane až do miest, ktoré sa samé čistiť nedokážu.

3) Hlboko zatlačený maz je ideálnym miestom pre baktérie a vírusy, ktoré sa tu môžu svojvoľne množiť.

4) Zatlačenie ušného mazu hlboko do ucha môže viesť až k upchatiu ušného kanáliku a následne strate sluchu.

5) Čím viac sa budete snažiť maz z uší odstrániť, tým viac sa vám bude tvoriť.

6) Ak sa vám aj napriek tomu zdať, že sú vaše uši špinavé, skúste namiesto tyčiniek do ucha naliať zmes octu, alkoholu a vody. Uvidíte, že budete počuť.

7) Už babičky hovorili, že do ucha nepatrí nič, čo je menšie než lakeť.

Kuriózne prípady evidujú naši záchranári najmä počas silvestrovskej noci. Pozrite sa, aké zranenia ošetrovali naposledy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy