Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odvolací súd v kauze Cingeľová zrušil rozsudok
Zdielať na

Odvolací súd v kauze Cingeľová zrušil rozsudok

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Rozsudok ohľadom skončenia pracovného pomeru sa vrátil na okresný súd .

Krajský súd v Košiciach dnes zrušil rozsudok vo veci okamžitého skončenia pracovného pomeru Zuzany Cingeľovej v U. S. Steel Košice, s. r. o. a vrátil ju Okresnému súdu Košice I na doplnenie dokazovania a nové rozhodnutie. Agentúru SITA o pojednávaní a verdikte informovala hovorkyňa košického krajského súdu Marcela Gálová.

Žeriavnička Cingeľová sa žalobou proti bývalému zamestnávateľovi U. S. Steel Košice, s. r. o. domáhala, aby súd určil, že okamžité skončenie jej pracovného pomeru je neplatné a žalovaný sa dopustil porušovania ľudských práv, pričom voči nej organizovane zneužíva svoje postavenie.

Okrem toho žiadala, aby jej bývalého zamestnávateľa súd zaviazal zaplatiť trovy konania a tiež morálnu a finančnú škodu, ktorú jej spôsobil bránením vo výkone práce. Cingeľová v žalobe uviedla, že u zamestnávateľa a jeho právneho predchodcu pracovala od 5. septembra 1985. V čase osobného voľna 2. júna 2004 začala protestnú hladovku. O tri dni neskôr chcela nastúpiť na riadnu pracovnú zmenu, ale na pracovisko sa nedostala, pretože jej odňali identifikačnú kartu.

Zamestnávateľ ju vyzval, aby pred nástupom do práce predložila správu o svojom zdravotnom stave. Vyšetrenie v Nemocnici Košice-Šaca neabsolvovala, údajne ju lekári odmietli vyšetriť. Bez zdravotnej správy ju však na pracovisko nepustili. Dňa 8. júna 2004 jej bolo doručené okamžité skončenie pracovného pomeru. Cingeľová sa na súde zastupovala sama. Tvrdila, že sa pre svojho zamestnávateľa stala nepohodlnou, pretože poukazovala na porušovanie práv zamestnancov.

Právny zástupca U. S. Steel Košice, s. r. o. uviedol, že dôvodom okamžitého skončenia pracovného pomeru bolo porušenie pracovnej disciplíny tým, že Z. Cingeľová 5. až 7. júna 2004 bez ospravedlnenia nenastúpila do práce. Zdôraznil, že Cingeľová vykonávala prácu žeriavničky, ktorá si vyžaduje dobrú koncentráciu a fyzickú kondíciu. Keďže im bolo známe, že držala hladovku, v záujme ochrany jej zdravia, ale aj majetku, podmienili jej nástup do práce lekárskou prehliadkou, resp. dokladom o jej zdravotnej spôsobilosti. Ten však nepredložila.

Zdielať na

Najčítanejšie správy