Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V prípade poplachu varujú Slovákov len sirény. Varovné SMS zatiaľ nezaviedli
Zdielať na

V prípade poplachu varujú Slovákov len sirény. Varovné SMS zatiaľ nezaviedli

BRATISLAVA / Infarktovú esemesku dostali v sobotu obyvatelia Havajských ostrovov. Na displejoch sa im objavil text varujúci pred okamžitou hrozbou útoku balistickou raketou. Správa hovorila, že nejde o cvičenie a aby občania ihneď vyhľadali úkryt. Našťastie to bol planý poplach, jeho strojca už na svojej stoličke nesedí. Vraj sa striedali smeny a niekto stlačil zlé tlačidlo. A panika bola na svete.

U nás by sa podľa Ministerstva vnútra podobná situácia stať nemohla. Varovný systém formou SMS správ totiž na Slovensku zatiaľ nemáme. Aspoň nie taký, ako v Amerike. No veľký poplach by sa určite dal spustiť aj rozozvučaním sirén. Preto je systém varovania viacnásobne chránený vykonaním viacerých rôznych krokov. To znamená, že to nie je iba o stlačení jediného tlačidla. "Je tam minimálne 5 krokov a ak sa spustí, tak ju vedia okamžite spustiť," hovorí Kamil Senderák, administrátor systému včasného varovania.

Ministerstvo vnútra pustilo štáb TV JOJ do svojho varovacieho a vyrozumievacieho centra, ktoré je mozgom celého výstražného systému. Denne celých 24 hodín tu monitorujú bezpečnostnú situáciu na Slovensku, v zahraničí, ale napríklad aj vývoj počasia, aby mohli ľudí varovať včas pred prívalovými dažďami, povodňami, alebo inými živelnými pohromami.

​Informačný systém civilnej ochrany Ministerstva vnútra je pripojený na osem výstražných centier v každom kraji a odtiaľ putujú všetky dôležité informácie priamo k primátorom miest a starostom obcí. Sirény spúšťajú oni, no v prípade núdze sa dá každá siréna na Slovensku spustiť aj z jedného miesta.

Medzi obce, ktoré majú vlastný varovný systém patria napríklad aj Jaslovské Bohunice, kde sídli jadrová elektráreň a Malá Ida, v ktorej blízkosti sú zas železiarne. Tam už modernú techniku plne využívajú. "Obyvatelia už nie sú informovaní iba cez web stránky alebo rozhlas, ale už dnes im príde do mobilu sms správa s informáciami o tom, že sa takáto vec deje, alebo pripravuje," vysvetľuje minister vnútra Robert Kaliňák.

O zavedení SMS varovania v prípade krízovej situácie vraj do budúcnosti uvažuje aj Ministerstvo vnútra. Zatiaľ však platí, že na nebezpečenstvo nás upozornia sirény. Podrobnosti dodá obecný rozhlas, alebo verejnoprávne médiá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy