Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Miloš Zeman sa nepriamo obul do Dubčeka. Podľa neho pustil do gatí
Zdielať na

Miloš Zeman sa nepriamo obul do Dubčeka. Podľa neho pustil do gatí

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman si zase raz nekládol servítku pred ústa. Tentoraz nepriamo zaútočil na jednu z najvýraznejších postáv novodobých československých dejín. Pri oslave stého výročia spoločného československého štátu Zeman označil Alexandra Dubčeka v podstate za zbabelca.

Český prezident povedal: "Prečo niektorí od strachu pustili do gatí?" Síce nemenoval Dubčeka priamo ale z kontextu je jasné, že hovoril o ňom, čo si všimla aj slovenská diplomacia. Naše ministerstvo zahraničných vecí preto ostro protestovalo a výroky prezidenta Zemana považuje za nevhodné. Štátny tajomník Ivan Korčok českému prezidentovi poslal odkaz nie len v slovenčine, ale aj v latinčine. "Bonmot nesmie uraziť, prekročil hranice," povedal Korčok.

K ministerstvu zahraničných vecí sa pridal aj minister kultúry Marek Maďarič, podľa ktorého si Alexander Dubček slová o "podělaní hrůzou" rozhodne nezaslúži.  On sám ale nevie, ako by zareagoval v prípade, že by podobne, ako slovenský premiér, stál priamo počas príhovoru vedľa českého prezidenta.

Slovenskí politici, predovšetkým tí zo SMERu, si Alexandra Dubčeka pomerne často pripomínajú. Práve v stredu vláda dokonca schválila štatút komisie, ktorá bude udeľovať ceny Alexandra Dubčeka. Všeobecne panuje názor, že Dubčekovou snahou bolo zaviesť akýsi model socializmu s ľudskou tvárou. Tieto plány súvisiace s tzv. Pražskou jarou, však zmaril príchod vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968.

Slovenská akadémia vied sa podieľa na tvorbe biografie o Alexandrovi Dubčekovi ako významnej osobnosti našich dejín.  Ako ale povedal minister kultúry, každá osobnosť má aj svoje tienisté stránky. Tou bol v prípade Dubčeka tzv. obuškový zákon, ktorý tvrdo trestal prehrešky proti režimu. A rovnako tak je jeho podpis pod moskovským protokolom, ktorý de facto umožnil vojskám Varšavskej zmluvy v roku 1968 pobyt na Slovensku.  Práve tu mohol nastať moment, keď asi Dubček podľa Miloša Zemana "pustil do gatí".  "Politika Moskvy, podpis pod moskovský protokol pod nátlakom. Možno vedel, že ide o prehratý boj, no svojej idey sa napriek nátlaku nevzdal," hovorí historik SAV Miroslav Londák.

Vyjadrenie nesúhlasu našich politikov dáva nateraz bodku za touto kauzou. Prezident Zeman mal ale v stredu na starosti ďalšieho Slováka. Vystúpil totiž v českom parlamente, aby podporil vyslovenie dôvery menšinovej vláde Andreja Babiša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy