Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Andrej Danko zachránil život bezdomovcovi. Rozpoznal jeho volanie o pomoc
Zdielať na

Andrej Danko zachránil život bezdomovcovi. Rozpoznal jeho volanie o pomoc

BRATISLAVA / Hasiči v poslednej chvíli zachránili 54-ročného muža. Ten sa zrejme pošmykol a spadol do Dunaja. Podchladený a vysilený skončil v nemocnici. Zaujímavosťou je, že volanie o pomoc zaregistroval predseda parlamentu Andrej Danko so svojím ochrankárom.

Štefan zo Sliača prebýva zrejme už dlhšiu dobu neďaleko mosta SNP,  priamo pri Dunaji. Pri jeho brehu si tento 54-ročný muž spravil provizórny prístrešok. No vo večerných hodinách sa zrejme nešťastne pošmykol a skončil v chladnej vode. Našťastie sa neponoril a rukami sa pevne držal trávy. Keďže je tam strmý svah nemal sa o čo zaprieť a vytiahnuť sa nedokázal. Premrznutého a o pomoc volajúceho muža počuli náhodní okoloidúci a ihneď privolali hasičov. Tí boli na mieste takmer okamžite. Muž mal teda obrovské šťastie.

Jeho šťastie v tomto prípade stelesnil predseda NR so svojím ochrankárom, ktorí zúfalé volanie počuli. Neignorovali ho, ale začali pátrať odkiaľ človek kričí a zároveň privolali pomoc. "Pán Danko išiel so svojím ochrankárom z práce pešo, často to robí. Počuli volanie, ochrankár zasvietil baterkou a videli, ako sa muž drží a voda ho unáša preč. Predseda volal hasičov a počkali do ich príchodu," povedala Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa NR SR.

"Nakoľko to bol strmý a kamenný svah, jednotka musela použiť lezeckú výstroj na jeho zabezpečenie, aby nepadol do vody. Postupne pomocou lán a bekbordu sa vytiahol na breh," opísal zásah Ján Matúšek, veliteľ zásahu HaZÚ BA. Muž bol vysilený a premrznutý, no komunikoval. Ako sa však do vody dostal, nevedel. "Záchranári na mieste ošetrili 54-ročného muža, ktorý bol podchladený, ale pri vedomí a v stabilizovanom stave ho previezli do nemocnice v Ružinove," vyjadrila sa Alena Krčová, hovorkyňa operačného strediska záchranárov.

Tento prípad sa skončil dobre. Keby však Andrej Danko nešiel práve okolo, 54-ročného Štefana by zrejme silný prúd vody stiahol pod hladinu.

Pozrite si reportáž o inom prípade život zachraňujúcej reakcie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy