Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do nového roka si prajú strechu nad hlavou
Zdielať na

Do nového roka si prajú strechu nad hlavou

VRANOV NAD TOPĽOU / Dve osady na východe Slovenska v decembri postihli ničivé požiare. V oboch prípadoch ich spôsobili zrejme piecky v provizórnych príbytkoch. V Jarovniciach dokonca prišli o život starší manželia. V Banskom sa našťastie nikomu nič nestalo, no niekoľko rodín prišlo o strechu nad hlavou.

Do nového roku si priali iba jediné, aby sa všetko vrátilo. Nešťastie postihlo rodiny 7. decembera minulého roka. V najväčšej osade na Slovensku v Jarovniciach. Chudobnú chatrč, v ktorej žili manželia Oleg a Viera pohltili plamene krátko po polnoci. Manželia sa s najväčšou pravdepodobnosťou udusili a potom v troskách chudobnej chatrče uhoreli.

Tri hodiny ráno, 26. december v obci Banské. Všetci spali, keď sa z jedného z príbytkov v miestnej osade začal šíriť požiar. Taktiež pravdepodobne od piecky. Ľudia utekali a potom sa len bezmocne na tú skazu prizerali.  

Požiar vyhnal dospelých i deti z vlastných príbytkov. Plamene sa šírili rýchlo. Päť rodín prišlo razom o všetko i o strechu nad hlavou.

"Utekali sme von. Aj malé dieťa, len 2 mesiace malo," opisuje udalosti jedna z obyvateliek. "Nemal som kam ísť, ani s deťmi a ani s mamou," dodáva ďalší z obyvateľov. V zhorených domoch im ostali doklady a všetko jedlo. 

Takto si nový rok nikto z nich nepredstavoval. Útočisko našli u príbuzných a susedov. "Desať ľudí je nás tu," opisuje súčasnú situáciu jedna z obyvateliek.

​Do opravy zhorených príbytkov, z ktorých ostali len obvodové múry sa pustili sami. Pomohla obec i ľudia zo susedných dedín. "Materiál dal pán starosta a obyvatelia si sami opravujú." povedala jedna z obyvateliek.

"Teraz momentálne sa pozakrývalo, zateplilo, urobili sa niektoré stavebné práce. Prídu okná, s tým, že dvere sú zabezpečené," uviedol starosta obce, Štefan Petruň.

Ľudia si prajú šťastný nový rok, ale obyvatelia tejto obce si prajú najmä to, aby čo najskôr doopravovali svoje príbytky. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy