Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia obvinila troch mužov z únosu podnikateľa
Zdielať na

Polícia obvinila troch mužov z únosu podnikateľa

TRENČÍN / Trojica ozbrojených lupičov, ktorá vyše dvoch rokov páchala v okolí Trenčína tie najväčšie lúpeže, stále zamestnáva kriminalistov. Aj napriek tomu, že páchatelia sú už takmer päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, výpis ich trestných skutkov sa stále rozširuje.

Podľa polície sú traja muži mimoriadne aktívni lupiči. Konkrétne sa jedná o 47-ročného Stanislava z Ružomberka, 48-ročného Milana z Hornej Súče a 58-ročného Jaroslav z Trenčína. Okrem iného prepadli poštárske auto, predajňu potravín alebo čerpaciu stanicu. Vždy boli ozbrojení samopalmi a zostali po nich škody za vyše 120 000 eur.

Od ich zadržania v auguste minulého roka, ich trenčianski kriminalisti obvinili zo spáchania dvanástich trestných činov. Teraz pribudlo ďalšie a zrejme to najzávažnejšie. 

"Krajský policajný vyšetrovateľ obvinil Jaroslava, Stanislava a Milana z obzvlášť závažného zločinu vydieračského únosu," uviedla  Elena Antalová, hovorkyňa KRPZ v Trenčíne.

Obeťou ozbrojených lupičov sa ešte v novembri 2016 stal podnikateľ z Trenčína, ktorý chce zostať v anonymite. "Muži v overaloch s nápisom polícia a s kuklami na hlavách vošli do rodinného domu, kde najskôr jeden z trojice niekoľkými výstrelmi zo samopalu zastrelil psa," povedala Elena Antalová.

Podnikateľa doma nenašli, a tak sa vnútri schovali a počkali si na neho. "Cítil som sa ako v škaredom filme, v priamom prenose," opísal udalosť unesený podnikateľ.

"Páchatelia začali po ňom kričať, že sa jedná o policajnú akciu, aby si ľahol na zem a poslúchal ich pokyny," povedala hovorkyňa Elena Antalová.

"Zakryli ma nejakou handrou, aby som nič nevidel a potom ma odvliekli do auta." dodal unesený podnikateľ.

Spútaného a s prikrytou hlavou priviezli lupiči podnikateľa do lesa, kde ho nechali hodinu čakať. Muž hovorí o svojom najhoršom zážitku v živote len veľmi ťažko. Celý čas myslel na najhoršie: "Bolo to rozmýšľanie o bytí a nebytí, keď sa vám vyhrážajú smrťou najbližších, keď máte oproti sebe samopal a na chrbte máte ďalší. Až potom som zistil, čo vlastne chcú"

"Muža donútili, aby im vydal peniaze z herní, ktoré prevádzkuje, pričom po celý čas sa mu vyhrážali likvidáciou rodiny a podpálením domu," uviedla Elena Antalová.

Unesený muž dal lupičom takmer 45 000 eur. Potom ho vyhodili na poľnej ceste pri vážskom kanáli. "Najskôr ma chceli zavrieť do kufra, potom ma chceli uviazať o most. Neviem, ako by to dopadlo," dodal podnikateľ

Lupiči po únose vyčíňali ďalej a dolapiť sa ich podarilo až po deviatich mesiacoch. Počas nich žil podnikateľ v neustálom strachu. "Sedel som doma v kuchyni a pozeral som na dvor ďalekohľadom, či ma nejde niekto prepadnúť. Keď ich chytili, tak som sa konečne normálne vyspal," uviedol napadnutý.

Trom obvineným mužom teraz hrozí až 20 rokov za mrežami.

Únosy detí nie sú tiež ničím výnimočným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy