Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZOZNAM: Hlavné príčiny dopravných nehôd na Slovensku
Zdielať na

ZOZNAM: Hlavné príčiny dopravných nehôd na Slovensku

Archívne video

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) hodnotil spoločne s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a viceprezidentom Ľubomírom Ábelom rok 2017 situáciu na slovenských cestách. Podľa slov ministra sa bezpečnostná situácia na cestách stabilizovala, aj vďaka preventívnym policajným opatreniam. Polícia pri tejto príležitosti zverejnila zoznam hlavných príčin dopravných nehôd.

Najväčším problémom zostáva stále alkohol za volantom a nepozornosť vodičov, keď sa venujú najmä mobilným telefónom. Práve na telefóny sa chce polícia v novom roku zamerať najviac. Najtragickejšie sú cesty I. a II. triedy, kde spolu vyhaslo až 152 ľudských životov.

polícia SR

​Podľa oficiálnych štatistík Policajného zboru býva najproblematickejšie obdobie spojené so začiatkom školského roka, keď sa množia tragické dopravné nehody.

Za rok 2017 klesol počet usmrtených chodcov, a to zo 71 v roku 2016 na 49. Ako uviedol Kaliňák, veľmi dôležitá je kampaň Vidieť a byť videný, ktorá pripomína účastníkom, že majú používať reflexné prvky, najmä v noci a za slabej viditeľnosti. "Najhoršou kombináciou je podľa čísel noc a obec, teda čas, keď je viditeľnosť najmenšia," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Kaliňák.

Celkovo za rok 2017 zahynulo na cestách 250 ľudí, čo predstavuje medziročný nárast o osem ľudských životov. Medzi chodcami bolo 49 obetí, 18 spomedzi cyklistov, 26 tragických nehôd evidujú v prípade motocyklov a 157 nehôd súviselo s automobilmi. Medziročne sa zvýšil počet motorových vozidiel aj občanov s vodičským oprávnením. Muži zákona udelili za priestupky a prehrešky vodičom 684 883 pokút, čo predstavuje oproti roku 2016 pokles o 45-tisíc. Na pokutách vyzbierali 23 709 779 miliónov eur, čo je o 1 030 936 milión eur menej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy