Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Konflikt medzi starostom a kňazom vyvolala žumpa
Zdielať na

Konflikt medzi starostom a kňazom vyvolala žumpa

LEVICE / Nová žumpa v areáli základnej školy v obci Keť, vyvolala obrovský konflikt medzi starostom, kňazom reformovanej cirkvi a niektorými obyvateľmi obce. Areál školy, dokonca bránili vlastnými telami rodičia. Spor o cirkevnú školu, ktorá je ale v obecnej budove, sa ťahá už dlhé mesiace.

Do budovania novej žumpy, ktorá je potrebná, sa síce starosta chcel pustiť, to by však znamenalo, že deti nemôžu po vianočných prázdninách nastúpiť do školy.  "Aby znemožnil chod školy, to je jediný jeho cieľ," povedal jeden z rodičov. "Prišli sme brániť deti, aby ôsmeho mohli prísť do školy," dodala ďalšia.

Tomu, aby sa do areálu školy dostali ťažké stroje, sa rodičia detí rozhodli zabrániť najskôr vlastnými telami a potom autami. "Autobus bráni aby mechanizmy nemohli pokračovať," opísal situáciu obyvateľ dediny, Ľubomír Kráľ .

Na žumpu v tomto momente starosta peniaze nemá. Tie sú zahrnuté v celkovom rozpočte obce, ktorý zastupiteľstvo zatiaľ neschválilo. "Chceli sme začať vybudovaním jamy, aby kompetentní pochopili, že treba urobiť žumpu," povedal starosta obce, Peter Molnár.

"To je len zámienka, aby starosta mohol vydierať tých poslancov, ktorí sú proti nemu," uviedol miestni farár, Šándor Fulöp.

Poslanec obecného zastupiteľstva, Gabriel Molnér sa k vzniknutej situácii vyjadril: "Rozpočet dal spolu s tým bodom, zaoberajúcim sa žumpov. Spravil to, aby návrh prešiel a nechali sme to na január."

Nie za všetkým je iba problém so žumpou. Budova školy je obecná, ale už vyše 19 rokov je jej zriaďovateľom reformovaná cirkev. O školu teraz bojujú obe strany. "Možno bude obecná, možno zostane cirkevná," povedal starosta. Farár k tomu dodal: "Nájomná zmluvu je platná len do 30. júna."

Problém bol aj za materskú školu, ktorá je momentálne v rekonštrukcii. Ale starosta robí všetko preto, aby od nového školského roka patrila pod obec. "Určite nebude predĺžená zmluva, pretože mám už z ministerstva povolenie na zriadenej materskej školy," povedal starosta. Farár oponuje, že celá záležitosť je už na súde.

Materská škola, ktorú tiež spravuje reformovaná cirkev je momentálne presťahovaná na faru. Starosta si s kňazom už nevedia prísť ani na meno a dohoda bude medzi nimi ťažká.

Iné školy riešia zdravotné problémy žiakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy