Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Výmena šéfov samosprávnych krajov nastane už o mesiac
Zdielať na

Výmena šéfov samosprávnych krajov nastane už o mesiac

BRATISLAVA / Osem novozvolených županov môže začať pracovať na svojich predvolebných sľuboch už o necelý mesiac. Lenže na to, aby k vystriedaniu županov došlo, musia víťazi volieb splniť oficiálne náležitosti a zložiť sľub.

Prvé zasadnutie novozvoleného zastupiteľstva musí zvolať súčasný župan do 30 dní od vyhlásenia oficiálnych výsledkov volieb. "Odchádzajúci župan zastupiteľstvo zvolá, a zároveň na ňom po zložení sľubu nového župana už preberá vedenie rokovania novozvolený župan," povedal odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Po zložení sľubu končí funkčné obdobie poslancom predchádzajúceho zastupiteľstva. Nový župan má potom dva mesiace na to, aby zvolal svoje prvé riadne rokovanie. 

Veľké zmeny nastanú aj na župných poslaneckých stoličkách. "Takmer 40 percent poslancov bude úplne nových," povedal odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Štyri z ôsmych novozvolených županov sú zároveň aj poslancami NR SR. Z toho traja sa poslaneckého mandátu chcú vzdať. Výskumy Univerzity Komenského však ukazujú, že ľudia to od županov nechcú.  "Veľa ľudí to vidí pozitívne hlavne pre to, že ten ich župan ak zároveň sedí v NR SR tak by mohol pre ten kraj aj možno niečo viac vybaviť," povedal politológ Pavol Baboš.

Výsledky volieb do samosprávnych krajov priniesli viacero noviniek. "Kým prvé voľby do samosprávnych krajov boli sprevádzané hlavne kandidátmi, ktorí boli úspešní ako nominanti politických strán, a nezávislých kandidátov bolo iba 18, po týchto voľbách došlo k absolútnemu nárastu, pretože v poslaneckých laviciach bude až 161 nezávislých poslancov," dodal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy