Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pre nedostatok sestier uzatvorila urológia 12 lôžok. Nemocnica tvrdí, že starostlivosť je zabezpečená
Zdielať na

Pre nedostatok sestier uzatvorila urológia 12 lôžok. Nemocnica tvrdí, že starostlivosť je zabezpečená

BRATISLAVA / Dvanásť lôžok na oddelení urológie Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch je uzatvorených, a to pre nedostatok sestier. Podľa nemocnice to ale nie je vôbec problém a zdravotná staroslivosť je zabezpečená, pretože na urologických oddeleniach majú vraj výrazne viac lôžok, než im prikazuje norma. Podľa lekárskeho odborového združenia je však problém nedostatku sestier v slovenských nemocniciach citeľný.

To, že nemocnica eviduje nedostatok sestier na urológii na bratislavských Kramároch potvrdila hovorkyňa nemocnice. "Situáciu na Urologickej klinike na Kramároch neustále monitorujeme a realizujeme všetky potrebné kroky, ktoré vedú k stabilizácii počtu sestier na klinike," uviedla hovorkyňa Eva Kliská. 

Na urologickej klinike chýbajú sestry aj na operačných sálach. Nemocnica to však odmietla a dodala, že zdravotná starostlivosť je poskytovaná v plnej miere.

Ministerstvo zdravotníctva situáciu preverilo a nemocnica ich ubezpečila, že oddelenie spĺňa predpísané normy. "Problém nedostatku zdravotných sestier rieši ministerstvo zdravotníctva dlhodobo," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Časť úkonov preto už môžu robiť aj zdravotní asistenti. Minister Drucker chce pre sestry zatraktívniť povolanie aj štúdium. Podľa sestrier je ale jediný recept na vyriešenie problému slušný plat. "Aby si nemocnice mohli vyberať tie najlepšie sestry, tak im musíme dať plat," makroekonóm Marcel Klimek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy