Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Vodič sa snažil preškoliť iného vodiča, chybne. Takto vznikajú kolóny
Zdielať na

VIDEO: Vodič sa snažil preškoliť iného vodiča, chybne. Takto vznikajú kolóny

BRATISLAVA / Policajti zverejnili video, na ktorom jeden vodič blokuje iného. A to len preto, aby ho nepredbehol. Napriek tomu, že ten sa chcel v premávke správne, ľudovo povedané, zazipsovať.

Bežná situácia na ranných cestách. Autá stojace v pravom pruhu, čakajú v kolóne. Ľavý pruh je celý voľný. Práve ten chcel využiť Juraj, ktorý po ceste z Petržalky smerom na most Apollo chodieva bežne. "Išiel som do toho pruhu, lebo je to priebežný pruh, v ktorom sa má jazdiť. Ale ten dotyčný človek mi tam vybehol asi v 50km/h bez smerovky." 

Vodič bielej Škodovky sa rozhodol Juraja v predbiehaní zastaviť, aby ho zrejme priučil "cestnej etikete". Juraj mu nič nevysvetľoval, ale záznam zverejnil, neskôr aj polícia. A práve jeho video rozdelilo slovenských vodičov na dva tábory. "Ani sa mu nečudujem. Poctivo stojí v kolóne a niekto si príde a na hulváta sa natlačí dopredu." Dokonca padali aj prirovnania. "Pre mňa to nie je o nič iné, ako keby vás niekto drzo predbehol v rade v obchode. Vodič sa mal zaradiť za ostatných a počkať si ako všetci normálni ľudia."

 Čo je zipsovanie

Niektorí vodiči ale tvrdili, že po správnosti by sa mali využívať oba pruhy. "Dva pruhy sú tam na to, aby sa kolóna rozložila do dvoch pruhov. Mali by vás naučiť čo je zips." A aj keď mnohým vodičom sa to nepozdáva, práve takzvané zipsové radenie by malo byť aspoň čiastočným riešením nekonečných a zbytočných dopravných kolón.

Riešenie

"Osobne si myslím, že je lepšie využívať obidva jazdné pruhy pred prekážkou spomaliť a byť k sebe tolerantní," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. Ten pruh je tam na to, aby sa v ňom jazdilo a nie, aby sa blokovali ľudia. Mala by sa teda využívať celá kapacita cesty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy