Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európske mestá zavádzajú betónové zátarasy či nepriestrelné steny. Bratislava tieto kroky neplánuje
Zdielať na

Európske mestá zavádzajú betónové zátarasy či nepriestrelné steny. Bratislava tieto kroky neplánuje

BRATISLAVA / Na teroristické útoky v Európe zareagovali viaceré metropoly rôznymi spôsobmi. Praha postavením špeciálnych betónových zátaras, Paríž plánuje vybudovať nepriestrelnú stenu okolo Eiffelovej veže. Uvažuje podobné zátarasy vybudovať aj slovenská metropola?

V Bratislave sa takéto zábrany v centre mesta nenachádzajú, no policajti tvrdia, že sa o bezpečnosť dôkladne starajú. "Je zvýšený počet hliadok Policajného zboru hliadkovej a obchôdzkovej služby, ktoré svoj výkon zameriavajú predovšetkým na miesta so zvýšenou koncentráciou obyvateľstva," uviedla hovorkyňa policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. 

Ak sa v meste koná akákoľvek väčšia akcia, zabezpečuje polícia bezpečnosť tým, že sa na dané miesta dostanú autom len záchranné zložky. Magistrát hlavného mesta zatiaľ neuvažuje o zvýšení bezpečnosti spôsobom, akým to urobili napríklad v Prahe.

"Odkedy je zvýšené riziko hrozby teroristických útokov v Európe, bývajú permanentne posilnené policajné hliadky v teréne zo strany mestskej aj štátnej polície. Vstup do peších zón je regulovaný mechanickými zátarasami, ktoré obsluhuje mestská polícia," vysvetlila Mihalíková. 

Napriek tomu, že sa tento spôsob ochrany nepáči všetkým, najmä pamiatkárom, magistrát pripomína, že nejde o trvalý stav, ale dočasné riešenie. Podobné betónové bloky použili aj Nemci po teroristickom útoku v Berlíne. Okolo Eiffelovej veže by zas mala vyrásť nepriestrelná sklenená stena. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy