Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Termálne kúpaliská či pláže. Nebezpečné zdroje nákaz
Zdielať na

Termálne kúpaliská či pláže. Nebezpečné zdroje nákaz

BRATISLAVA / Zdá sa, že leto je definitívne preč. Zostali po ňom len zážitky a spomienky. Niekedy, bohužiaľ, môžu byť aj nepríjemné. Rozprávať by o tom vedeli kožní lekári, ktorým sa v septembri pravidelne plnia ambulancie.

Po lete sa ľudia najčastejšie obrátia na dermatovenerológa s rôznymi mikózami, bradavicami či zápalovými ochoreniami. "Časté bývajú aj parazity, také tie klasické, vši, ploštice, svrab. Ten sa veľmi ťažko diagnostikuje, pretože ak je človek čistotný a často sa umýva, tak sú príznaky veľmi jemné," uviedol dermatovenerológ Juraj Hegyi. 

Veľká časť ochorení je sociálneho charakteru, čo znamená, že sa vyskytujú v prostredí, kde je veľa ľudí. V takom prípade treba dbať na hygienu. "Termálne pramene by som vypichol ako silný zdroj rôznych bakteriálnych a vírusových nákaz. Tým, že je voda teplá, tak je pre baktérie veľmi dobrá živná pôda," vysvetľuje Hegyi. Situácia slovenských termálnych kúpalísk ale podľa neho nie je zlá. Zvážiť ich návštevu by mali ľudia, ktorí majú predispozíciu napríklad na močové ochorenia. 

Skôr ako z mora si ľudia môžu priniesť problémy z pláže, zvlášť z oblastí v okolí rovníka alebo pri pohybe na africkom kontinente. Samostatnou skupinou sú však infekčné ochorenia, ktoré patria k pohlavným chorobám. "Pri syfilise je primárne štádium tvrdý vred v oblastí genitálií alebo na pere. Nedá sa povedať, že by boli príznaky na pohlavné choroby tajomné. Choroby sa väčšinou ohlásia veľmi hlasno a značne," objasňuje Hegyi.

Na Slovensku panujú v súvislosti s infekčnými chorobami prísne zákony, ktoré postihujú ľudí, ktorí svoju infekčnú chorobu neliečia. "Je to považované za šírenie infekčnej choroby, čo znamená, že človek môže byť sankcionovaný, môže ísť na tri až päť rokov do basy," tvrdí dermatovenerológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy