Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Projekt slovenského policajta má zvýšiť dôveryhodnosť pachového rozpoznávania psov
Zdielať na

Projekt slovenského policajta má zvýšiť dôveryhodnosť pachového rozpoznávania psov

SLOVENSKÉ ĎARMOTY / Prevratný pilotný projekt s potenciálom celosvetového dosahu sa realizuje na oddelení metódy pachovej identifikácie Odboru kynológie a hipológie.

Hlavný prínos oddelenia spočíva v porovnávaní pachových stôp odobratých z miesta činu s pachovými stopami potenciálnych kriminálnikov, ktorí mohli daný skutok spáchať. Porovnávania vykonávajú služobné psy. Pilotný projekt výsledky ich práce ešte viac zvýrazní.

Počítačom zhromaždené a vyhodnotené výsledky jednoznačne preukážu hodnovernosť označenia pachovej stopy služobným psom. Vyhľadávanie a spárovanie pachových stôp sa pre služobného psa začína očuchaním vybranej pachovej stopy a následne prejdením okolo niekoľkých konzerv s pachovými stopami na porovnanie. Ak pri niektorej pes dá psovodovi signál, tak dôjde k úspešnému spárovaniu a identifikácii páchateľa, ktorý na mieste činu zanechal pachovú stopu.

Prvé výsledky ukazujú na vysokú objektivitu pri vyhodnocovaní kriminalistických pachových stôp. Vďaka potenciálu novej metódy majú závery pachovej identifikácie šancu stať sa plnohodnotným dôkazom v trestnom dokazovaní. Orgány činné v trestnom konaní budú mať k dispozícii nielen písomný záznam o výsledku porovnávania, ale aj počítačom vygenerovaný dôkaz o mozgovej aktivite psa, kde budú viditeľné rozdiely medzi jeho reakciami na pachy, ktoré sa nezhodujú a ktoré sa s pachovou stopou vytypovaného páchateľa zhodujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy