Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislavou pochodovali ľudia proti korupcii. Naďalej žiadajú hlavu Kaliňáka
Zdielať na

Bratislavou pochodovali ľudia proti korupcii. Naďalej žiadajú hlavu Kaliňáka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V pondelok popoludní sa v Bratislave konal ďalší študentský protikorupčný pochod, ktorý organizovali stredoškolskí a vysokoškolskí študenti. Pochod mal podporu aj z radov aktivistov z učiteľského a vedeckého prostredia.

Celý III. Veľký protikorupčný pochod si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.  

Študenti vyzývali svojich podporovateľov, aby na pondelňajší protest priniesli hárky s podpismi pod nimi organizovanej petície. V nej študenti požadujú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, zmeny na postoch špeciálneho prokurátora a prezidenta Policajného zboru, vyšetrenie kauzy Gorila alebo možnosť prezentovať tieto požiadavky v pléne parlamentu.

Podľa odhadov sa im zatiaľ pod petíciu podarilo vyzbierať okolo 70 000 podpisov. Pochod v Bratislave tiež podporilo sprievodné podujatie pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe.

Na iniciatívu študentov reagoval v pondelok dopoludnia aj Úrad vlády vo svojom stanovisku. "Predseda vlády SR víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujmu. Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku, ponúka MVO možnosť vybrať dvoch absolventov VŠ zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie."

​Robert Fico je tiež pripravený vytvoriť podmienky na školenie pre stredoškolákov a vysokoškolákov. "Toto školenie by študentom mohlo vytvoriť obraz o medzinárodných aspektoch boja proti korupcii. Na tento účel osloví Úrad vlády SR stredné a vysoké školy," píše Úrad vlády. 

​​Pondelkový Veľký protikorupčný pochod bol tretí v poradí. Študenti tiež v pondelok ráno odovzdali na Úrade vlády oficiálnu pozvánku pre Roberta Fica, ktorého zároveň vyzvali, aby premiér prišiel na pochod a vysvetlil, prečo doposiaľ neodvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je podľa organizátorov pochodu "zodpovedný za stav korupcie na Slovensku." 

"Chceme vidieť spravodlivosť, aby sme sa nemuseli hanbiť za to, ako tá naša politika vyzerá. ono je to len také zrkadlo krajiny, pokiaľ sa budeme ozývať, politici budú musieť rešpektovať vôľu ľudu," povedal jeden z organizátorov protestu, Robert Hudec. 

Súčasťou protikorupčných aktivít mladých ľudí je aj spomínaná petícia, ktorou sa po prekročení hranice 100-tisíc bude musieť zaoberať parlament.

"Nestojíme ani na strane opozície, ani koalície, ani žiadnych iných pravicových, či ľavicových zmýšľaní, takže sme naozaj nezávislí," doplnil ďalší zo spoluorganizátorov David Straka. 

Dva protikorupčné protikorupčné pochody sa v Bratislave už tento rok uskutočnili. Tisíce ľudí viedli dvaja stredoškoláci, Dávid Straka a Karolína Farská, keď protestovali nielen proti korupcii, ale aj za vyšetrenie viacerých káuz či odstúpenie Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy