Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Portál Slovensko.sk za miliardu je spomalený a komplikuje podnikateľom život
Zdielať na

Portál Slovensko.sk za miliardu je spomalený a komplikuje podnikateľom život

Zdroj: Slovensko.sk

SLOVENSKO / Časť opozície chce zvolať sériu mimoriadnych rokovaní parlamentných výborov pre kolaps portálu Slovensko.sk. Podľa nich je portál verejnej správy od svojho vzniku zle navrhnutý a kolabuje. Prvú vážnejšiu skúšku systém nezvládol už minulý týždeň, keď Všeobecná zdravotná poisťovňa posielala ročné zúčtovanie.

Elektronický systém za 70 miliónov, ktorý mal hlavne podnikateľom uľahčiť život a odbremeniť ich od behania na poštu, úplne spadol po tom, čo Všeobecná zdravotná poisťovňa cez ňu rozposlala ročné zúčtovanie. Keďže sa podnikatelia nemali k nemu dostať poisťovňa problémový portál obišla a vec vyriešila po starom.

"Nám tento týždeň už prišli podklady poštou. Prebrali sme ich a fyzicky zapísali. Stránka nefunguje tak, ako by mala a nie je využívaná na tie veci. na ktoré by mala byť využívaná," uviedla pre TV JOJ zamestnankyňa stavebnej firmy, ktorá má s portálom Slovensko.sk problémy.

"Tie príčiny sú asi dve. Určite aj nejaké technické zlyhanie ale asi aj menežérske zlyhanie. Ak štát dal podnikateľom povinnosť od 1. júla komunikovať elektronicky, tak v prvom rade podpredseda vlády ako digitálny líder na Slovensku mal zabezpečiť, aby tie elektronické schránky naozaj aj fungovali," myslí si Ján Hargaš, výkonný riaditeľ Slovensko digital.

Špeciálny audit

Časť opozície na základe toho zvoláva série zasadnutí parlamentných výborov a požadujú hĺbkový audit v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. "Po 1.7. už nemali existovať žiadne žlté lístky. Žiadne doručenia do schránky práve od tých štátnych a verejných inštitúcií. A paradoxne toto je napríklad to, čo sa deje dodnes v prípade daňového úradu," myslí si poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

Podľa Galeka by podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini mal odvolať povinnosť zhruba 200 tisíc štatutárov komunikovať elektronicky prostredníctvom portálu Slovensko.sk s verejnou a štátnou správou. A to až do chvíle kým tento systém neprejde reálnym záťažovým testom.

"Po optimalizačných opatreniach momentálne systém vykazuje doručovanie do jednej minúty. Naďalej sa pracuje na systémových opatreniach, ktoré predstavujú doplnenie hardvérovej kapacity, tak aby systém do budúcnosti bol schopný spracovať aj vyššiu záťaž ako dnes," uviedol pre TV JOJ riaditeľ Sekcie komunikácie Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, Martin Kóňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy