Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žiakov základných škôl čaká veľké testovanie vedomostí
Zdielať na

Žiakov základných škôl čaká veľké testovanie vedomostí

BRATISLAVA / Vedomosti piatakov z matematiky a slovenského, respektíve maďarského jazyka sa nakoniec merať budú. Exminister školstva Peter Plavčan nedávno oznámil, že toto každoročné testovanie sa z finančných dôvodov neuskutoční. Jeho nástupkyňa to zmenila.

Celoplošné testovanie vedomostí piatakov - takzvaný Monitor 5 sa uskutoční. Žiakov budú testovať z matematiky a slovenského, respektíve maďarského jazyka.

Test Monitor 5 čaká približne 45 000 žiakov 5. ročníka na vyše 1 400 základných školách. Vedomosti z uvedených predmetov budú testovať v stredu 22. novembra 2017.

Vedomosti žiakov klesajú

"Deti sa nemusia na testovanie extra pripravovať, pretože sa testujú vedomosti, ktoré získali v prvom až štvrtom ročníku, takže ani učitelia piatych ročníkov sa nemusia obávať, že je to nejaké konkrétne hodnotenie, že to bude individualizované alebo zosobnené," uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.

Cieľom Testovania 5-2017, na ktorého realizáciu bolo vyčlenených 160 000 eur, je vstupné hodnotenie vedomostí a zručností žiakov na začiatku druhého stupňa základnej školy (nižšieho stredného vzdelávania). Školám poskytne spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z prvého na druhý stupeň ZŠ a poslúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z primárneho vzdelávania v celoštátnom meradle.

Absolvujú ho aj žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. "Keď v rámci testov PISA Slovensko klesá stále hlbšie a hlbšie, my potrebujeme mať takýto nástroj pravidelne celoplošne, aby sme vedeli diagnostikovať, v čom sú naše problémy, a aby sme vedeli urobiť nejakú nápravu," doplnila ministerka Martina Lubyová. Výsledky Testovania 5-2017 budú dostupné do konca roka 2017.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy