Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku máme vyše 150 politických strán. Vzniká ďalšia
Zdielať na

Na Slovensku máme vyše 150 politických strán. Vzniká ďalšia

BRATISLAVA / Do slovenského politického ringu vstupuje nové hnutie - Progresívne Slovensko. Hovorilo sa o ňom už pomerne dlho, až teraz však začalo robiť viditeľné kroky. Okrem iného budú výrazne proeurópski.

Zakladatelia v minulých mesiacoch vyzbierali po celej republike výrazne viac ako 10-tisíc podpisov nevyhnutných na vznik hnutia. "Budeme odovzdávať 15-tisíc podpisov zrejme na konci mesiaca, potom prebehne formálna registrácia na ministerstve vnútra a ustanovujúci snem," povedal člen správnej rady Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci. 

Na ministerstve vnútra registrujú desiatky a desiatky strán. Zakladatelia PS však hovoria, že významnému percentu voličov chýba jednoznačne proeurópske zoskupenie s modernými nápadmi, ako rozvíjať krajinu. Tvrdia, že Slovensko má výrazne na viac, ako len prešľapovať na mieste a utápať sa v korupčných a iných škandáloch. "Ľudia sú už unavení z toho, že politika osciluje medzi populistickými prehláseniami a ad doc opatreniami, ktoré len krajinu udržujú, ale nikam ju neposúvajú vpred," vyhlásila ďalšia členka správnej rady PS Zora Jaurová. 

Podľa analytika Jána Baránka je tu priestor pre proeurópsku stranu, pre mestského voliča, s výraznou zelenou agendou. Neočakáva však, že Progresívne Slovensko sa okamžite po registrácii výrazne presadí v prieskumoch verejnej mienky. Vždy tam totiž treba počítať s akýmsi oneskorením. "Strana musí urobiť nejaké výrazné kroky, aj kroky prostredníctvom reklám, billboardov, a tak ďalej, aby sa dostala nejako do povedomia," myslí si politológ. 

Hoci PS ešte formálne neexistuje, už aktívne pracuje. Dnes ho prišli podporiť politici podobného zmýšľania z okolitých krajín. Za sebou však už majú mnoho akcií po celej republike, kde okrem iného sondovali, čo ľudí trápi najviac. Zistili, že je to fungovanie štátu. "Nevedia sa domôcť svojich práv, či už to vidia v zdravotníctve, v školstve, na súdoch, alebo na úradoch všeobecne. to znamená, že nemajú z toho štátu to, čo by potrebovali," dodal člen prípravného výboru PS Ivan Štefunko. 

Dnešnú konferenciu malo PS vo Vodárenskom múzeu v Bratislave a ktorýsi z účastníkov poznamenal, že sa budú snažiť o to, aby boli akousi živou vodou na slovenskej politickej scéne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy