Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Colníkom, ktorí prevážali migrantov hrozia vysoké tresty
Zdielať na

Colníkom, ktorí prevážali migrantov hrozia vysoké tresty

KOŠICE / Kauzu skupiny prevádzačov, ktorej gro tvorili teraz už bývalí policajti vo Vyšnom Nemeckom má na stole prokuratúra. Potom ako vyšetrovatelia Úradu hraničnej a cudzineckej polície obvinili vlastných kolegov, podal žalobu prokurátor. Spolu išlo o 7 policajtov, ktorým hrozia nemalé tresty.

 Krajský prokurátor akceptoval návrh policajného vyšetrovateľa a podal na Okresný súd Košice II obžalobu v prípade osemčlennej skupiny prevádzačov. "Koncom minulého roka obvinili z trestného činu prevádzačstva občana Ukrajiny, troch bývalých policajtov a štyroch vtedy aktívnych policajtov zaradených na oddelení hraničnej kontroly vo Vyšnom Nemeckom. V tom období aktívnych policajtov, ktorí momentálne už v polícii neslúžia, obvinili tiež zo zneužívania právomoci verejného činiteľa," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa zistení Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície organizovaná skupina po vzájomnej dohode umožňovala nelegálny prechod osôb na územie Slovenskej republiky cez hraničný priechod Vyšné Nemecké. "Vykonané vyšetrovanie preukázalo, že takýmto spôsobom prešlo na naše územie najmenej 275 nelegálnych migrantov pochádzajúcich najmä z Ruskej federácie. Za prechod jedného migranta mala skupina inkasovať od 200 do 400 eur," uviedla Baloghová s tým, že celkový zisk skupiny odhadujú najmenej na 110 000 eur za preukázaných 33 skutkov.

Obvinený občan Ukrajiny je momentálne vo väzbe, ostatní obvinení sú stíhaní na slobode. Za trestný čin prevádzačstva im hrozí trest sedem až desať rokov väzenia, za zneužívanie právomoci verejného činiteľa štyri až desať rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy