Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Získať spotrebný úver bude ťažšie, NBS sprísnila podmienky
Zdielať na

Získať spotrebný úver bude ťažšie, NBS sprísnila podmienky

BRATISLAVA / Pôžičku na auto, vybavenie domácnosti či dovolenku dostane menej ľudí. Národná banka Slovenska sprísňuje pravidlá pre poskytnutie spotrebných úverov.

Slováci sa bezhlavo zadlžujú. Máme dokonca jeden z najrýchlejších rastov zadlženosti v Európskej únii. Po sprísnení podmienok na získanie hypotéky tak prišli na rad aj spotrebiteľské, alebo takzvané bezúčlové úvery. "Našou základnou filozofiou je skôr pomáhať klientovi, aby nedochádzalo k situáciám, keď si klient zoberie spotrebný úver a splátka toho spotrebného úveru po odrátaní jeho základných životných potrieb a splátok netvorila celú časť jeho príjmu. Ide doslova o ochranu klienta," povedal odborník z NBS Marek Ličák.

Nariadenie začne platiť od januára budúceho roka. Na názornom príklade sú vidieť všetky pravidelné mesačné výdavky. Od čistého príjmu treba odrátať životné minimum. Ďalej treba výslednú sumu znížiť o 15 percent, odrátame splátku hypotéky, ktorá je navýšená o 2 percentá oproti aktuálnej úrokovej sadzbe. 

Príklad:

JOJ

Podľa Pavla Škriniara môže mať toto opatrenie aj negatívne dôsledky. Obáva sa, že ak sa ľudia nedostanú k spotrebným úverom na bankovom trhu, požičiavať si budú v mnohých prípadoch aj tam, kde by nemali. ​"Ja mám obavu, že ľudia to budú vnímať negatívne. A takúto prekážku budú chcieť obísť. Možností je viacero, či už legálnych alebo nelegálnych. Tí ľudia, ktorí sa k peniazom nedostanú budú hľadať aj iné možnosti, ako získať peniaze," povedal analytik z ekonomickej univerzity Pavel Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy