Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA: Zatmenie slnka očami fotografov
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Zatmenie slnka očami fotografov

BRATISLAVA / Americké médiá venovali zatmeniu mimoriadnu pozornosť a zdôrazňovali, že krajinu čaká udalosť, ktorá prichádza len raz za život.

Do takzvaného pásu totality, ako sa hovorí oblasti, odkiaľ je pozorovateľné úplné zatmenie a kde v prípade  zatmenia v USA žije 12 miliónov ľudí, zamierili milióny návštevníkov.

"Je to jedna z vecí v živote, ktoré musíte zažiť," citovala agentúra AP Hilary O'Hollaren, ktorá so svojimi deťmi a priateľmi cestovala asi 50 kilometrov, aby získala najlepšie miesto na sledovanie úkazu.

Približne 200 miliónov Američanov žije na miestach, kde do pásma úplného zatmenia trvala cesta jeden deň autom. To, že mnohí sa vydali sledovať zatmenie po vlastnej osi, ukázala víkendová hustota dopravy. Napríklad národný park Grand Teton vo Wyomingu, kde bolo zatmenie sledované tisíckami ľudí, pozostávalo z dlhých radov automobilov.

V Južnej Karolíne sa fenomén snažili využiť politické strany na regionálnu volebnú kampaň. Republikánska strana poslala e-mail s témou "Boj s demokratmi" a požiadal o príspevok vo výške 20 dolárov na kampaň a demisiu demokratov do "temnoty".

V Nashville, Tennessee, hodiny pred zatmením tisíce ľudí smerovali do miestnej zoologickej záhrady, okrem zatmenia pozorovali aj reakcie zvierat na zriedkavý astronomický jav. Jedným z najobľúbenejších miest bola lagúna plameniakov, pretože tieto elegantné vtáky reagujú na tmu najmä hlasno.

Dvadsaťtriročná žena zomrela, keď do nej počas pozorovania zatmenia slnka narazilo auto. Incident sa stal v pondelok v meste Hyden v Kentucky, keď 38-ročná vodička Alyssa Noble prešla cez stredovú čiaru, narazila do stĺpa a vyšla na chodník, kde stáli zosnulá Mackenzie P. Hays a tiež 41-ročná Rhonda Belcher, ktorú letecky previezli do nemocnice. Vodička takisto potrebovala lekársku pomoc. Zdravotný stav Belcher a Noble a tiež príčina nehody zatiaľ nie sú známe.

Trump bez okuliarov

Príležitosť pozorovať vzácny jav si nenechal ujsť ani Donald Trump, ktorý sa na Slnko pozeral z balkóna Bieleho domu v spoločnosti svojej manželky Melanie, dcéry Ivanky a niekoľkých členov kabinetu. Úplné zatmenie Slnka sa  pozorovateľom z Washingtonu nenaskytlo. Mesiac pokryl Slnko iba na 81 percent.

Ivanka Trump  publikovala fotografiu na svojom Twitteri, na ktorej mala špeciálne okuliare. "Nezabudni si dať svoje okuliare," povedala. Zabudol na to ale jej otec, Donald. Na videu, ktoré zverejnila agentúra reuters je vidno, ako americký prezident žmúri priamo do slnka. Neskôr ho ale Melania upozornila, aby si ich nasadil. 

Zo začiatku je na videu počuť, ako sa ľudia pod balkónom smejú. Pozrite si video tiež. 

Zatmenie Slnka nastáva vtedy, keď Slnko, Mesiac a Zem sú v jednej línii. V tomto prípade sa teda Mesiac dostane medzi Zem a Slnko a zakryje Slnko buď čiastočne alebo úplne. Úplné zatmenie nastane vtedy, keď Mesiac zakryje celý slnečný kotúč. Vtedy dochádza k poklesu teploty i jasu.

V severských národoch totiž verili tomu, že slnko požiera bájny mýtický vlk, v ázijských krajinách zas boli presvedčení, že slnko požiera drak. Dodnes existujú povery, ktoré súvisia práve so zatmením Slnka.

"Gravidné ženy sa počas zatmenia nedotýkali ničoho ostrého, aby sa nenarodilo postihnuté dieťa. V Indii zas dodnes počas zatmenia Slnka nič nejedia," povedala historička Katarína Nádaská. Ľudia vždy vnímali zatmenie Slnka negatívne a považovali ho za predzvesť niečoho negatívneho, chorôb, hladomoru, vojny, či prírodných katastrof.

Podľa Kataríny Nádaskej sa to vždy dáva do súvislosti so zatmením Slnka až spätne. "Dá sa povedať, že by sa tesne po zatmení Slnka došlo k hladomoru. Ale keď prišiel hlad alebo mor, spätne sa to dávalo do súvislosť," vysvetľuje Nádaská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy