Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Železničiar by mal vyplatiť odmenu 30 tisíc nálezcovi ruksaku. Peniaze ale zaistila NAKA
Zdielať na

Železničiar by mal vyplatiť odmenu 30 tisíc nálezcovi ruksaku. Peniaze ale zaistila NAKA

PREŠOV / Osud 300 tisícovej hotovosti nájdenej v ruksaku na benzínke je stále neistý. Rovnako neistá je totiž aj historka o pôvode peňazí. Podľa zákona má nálezca nárok na 10 percentnú odmenu, no peniaze zaistila polícia. Právnik tvrdí, že nech to bude s peniazmi akokoľvek, odmenu by mali vyplatiť, trebárs aj zo štátnej pokladne.

Zabudnutý ruksak na benzínke s poriadnym balíkom peňazí už niekoľko dní zamestnáva vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Kým majiteľovi ruksaku jeho zábudlivosť priniesla v týchto dňoch horúce chvíľky, nálezca zas má šancu, že sa dostane k celkom slušnej odmene. "Pán Štefan Hlinka je zamestnancom ŽSR ako radový referent a ohodnotený v zmysle platnej tarifnej triedy. Momentálne čerpá dovolenku," povedala o exriaditeľovi železníc, ktorý ruksak s hotovosťou zabudol na pumpe, Ivana Popluhárová, zástupkyňa hovorkyňa ŽSR.

Nájdenú tristotisícovú hotovosť zaistili policajti. NAKA už začala preverovať ich pôvod. Pri verzii o nájdení peňazí po mŕtvej mame sa pousmial aj samotný šéf špecializovaného policajného útvaru. "Kiežby som tiež mal také šťastie, ale..." povedal Peter Hraško, riaditeľ NAKA. "NAKA doteraz ŽSR nekontaktovala. Generálny riaditeľ bude po návrate z dovolenky iniciovať stretnutie s príslušným zamestnancom," povedala Popluhárová.

Peniaze nateraz skončili v štátnom rozpočte. Ohrozená je tak aj odmena pre nálezcu. Ten, komu by mali peniaze patriť, ich sám nemá. Takže nemá ani tých 10 percent. "Občiansky zákonník hovorí nálezca má právo na nálezné na 10 percent. Avšak neurčuje presne za akých podmienok a kto je povinný," vysvetľuje právnik Pavel Hagyari. Bývalého šéfa železníc opakovanie hľadal štáb TV JOJ na prešovskej adrese, ktorú si podľa Obchodného registra uvádza ako trvalý pobyt. No opäť bez úspechu.

Osobitný predpis, ktorý by určoval vyplatenie nálezného podľa právnika neexistuje. Nálezné má byť vyplatené, nech by bol osud peňazí akýkoľvek, tvrdí právnik. Ak by sa predsa len potvrdila verzia o nájdení peňazí v dome matky, majú nálezné vyplatiť dediči. Ak prepadnú štátu, má ich vyplatiť štát. "Ak štát nadobudne tieto peniaze, nadobudne ich aj vďaka tomu, že sa našli. Mal by vyplatiť 10 percent," tvrdí Hagyari.

Kto bude nálezné vyplácať sa ukáže po ukončení vyšetrovania. Policajti národnej kriminálnej agentúry pracujú s viacerými verziami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy