Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pltníci sa trápia s nízkou hladinou Dunajca
Zdielať na

Pltníci sa trápia s nízkou hladinou Dunajca

DUNAJEC / Zamagurskí pltníci si musia v týchto dňoch trochu privstať. Dunajec má veľmi nízku hladinu, počasie je ale pekné a turistov veľa a tak museli situáciu veľmi rýchlo riešiť. Stačilo, aby použili jednoduchý trik. Takmer každé ráno vybudujú na komplikovaných úsekoch kamenné valy, aby voda tiekla tam, kde je jej žalostne málo.

Dunajec vyzerá v týchto dňoch ako jedna veľká slalomová dráha a nebyť týchto kamenných hrádzí, tak plte by mali obrovský problém. "Je to veľmi malá voda. My chodíme večer aj s Poliakmi a budujem to, aby mohla plť prejsť," hovorí pltník Pavol Hovana.

Pltníci hovoria, že pri takejto nízkej vode hrozí iba jeden problém a to, že sa pri náraze na kameň poškodí plť. Dnes ráno mal Dunajec 26 centimetrov, keď klesne táto hodnota na 20, jazdiť sa už nebude. "Počas splavu musíme viac manévrovať, keď je to s tou hladinou také biedne. Nemáme vodu, čo už, ale verím, že si nejako podaríme," dodáva poľský pltník Waldemar.

Turisti sa po niektorých častiach Dunajca prechádzajú ako po kamennej pláži. Niektoré úseky sa dajú v pohode zvládnuť, inde je to veľmi zradné.

Zatiaľ, našťastie, nenastala taká situácia, že by pltníci museli zo svojich drevených lodiek zosadnúť a plť tlačiť. Veria, že to tak ani nebude. Hnevajú sa ale na rafty, ktoré často ničia to, čo si oni vlastnými silami vybudujú. "Majú dlhé rafty, nevedia na tom jazdiť, rozburávajú nám to a my potom šúchame spodkami," dodáva pltník Peter Hovana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy