Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vodiči zbystrite pozornosť. Vedeli ste, že môžete obiehať sprava?
Zdielať na

Vodiči zbystrite pozornosť. Vedeli ste, že môžete obiehať sprava?

BRATISLAVA / Teraz by mali spozornieť všetci vodiči, ktorí jazdia často po diaľnici v obci, alebo na diaľničných obchvatoch. Zisťovali sme totiž, či je dovolené predchádzať z inej ako ľavej strany. Z toho, čo je správne, bude asi väčšina šoférov prekvapená.

Šoférovanie po diaľnici v meste robí mnohým vodičom problém zisťovali sme, ako správne sa má jazdiť napríklad po bratislavskom obchvate.

Pre diaľnicu v meste patria rovnaké pravidlá, ako pre klasické cesty v obci, kde je napríklad povolená rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. To znamená, že všetky pruhu sú si rovné a je v podstate jedno či pruhy sú dva alebo dokonca až tri v jednom smere.

"V obci s dvoma alebo viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy si vodič motorového vozidla môže vybrať ktorýkoľvek jazdný pruh. V obci sa nepovažuje za predchádzanie, keď vozidlá v jednom jazdnom pruhu idú rýchlejšie ako v inom jazdnom pruhu," ozrejmil zástupca riaditeľa dopravnej polície Ľuboš Rumanovský. 

Existujú, ale aj výnimky.

Neplatí to pre vodičov motocykla, ktorých najväčšia konštrukčná rýchlosť je do 45 km/h. Potom jazdné súpravy, ktoré presahujú 7 metrov a motorové vozidlá, ktoré majú najväčšiu prípustnú hmotnosť väčšiu ako 3.5 tony.

Zákon hovorí jasne, no realita na slovenských cestách je úplne iná.

"Realita na našich cestách je, že dovolím si tvrdiť, že mnoho ľudí nevie, že je rozdiel jazdiť na diaľnici v obci a na diaľnici mimo obce. Samozrejme v meste alebo pri jazde na diaľnici cez obec sú tam oba pruhy plnohodnotné, teda nemusíme len zľava obiehať a radiť sa len do pravého, ale môžme jazdiť súčasne v obidvoch pruhoch a takisto môžme obiehať aj sprava," povedal dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy